Gemeentehuis open op monumentedag

08 september 2017
Gemeentehuis open op monumentedag

ZWIJNDRECHT - Zaterdag 9 september is het weer zover open Monumentendag. Zwijndrecht kent niet al te veel monumenten en zeker niet die open zijn voor bezichtiging. Er is in Zwijndrecht gewerkt aan een monumentenlijst die stapje voor stapje gebruikt wordt,

Arie Willemstein, de in het harnas gestorven raadslid en oud wethouder van Heerjansdam, maakte zich hier altijd druk over. Met de restauratie van het oude raadhuis, ten tijde van de nieuwbouw, is dit gebouw in ere hersteld naar de kleuren en inrichting uit die periode.

Piet Verhagen van het Rotterdamse bureau Moliere, Verhagen en Koktekende voor dit ontwerp niet allen het raadhuis volgens de gulden snede maar ook een compleet uitwerkingsplan voor de uitbreiding van Zwijndrecht.

De kracht van Verhagen ligt in zijn stijl en denkwijze waarmee hij stad en land verbind. In Zwijndrecht is de groene long vanaf het raadhuis tot aan de Pieterman goed zichtbaar. Tot op de dag van vandaag worden zijn ideeën over stedenbouw nog steeds gehanteerd ,

Bij de opening van het gemeentehuis Zwijndrecht werden er in het kader van het open huis voor het eerst rondleidingen georganiseerd. Wethouder Peter van Steekelenburg riep toen Chris Moorman uit als officieus beste rondleider. Dit vanwege enthousiasme maar de gedrevenheid rondom de verschillende thema's die hij naar voren wist te brengen.

Het was Chris Moorman die vier jaar geleden kwam met het idee van de openstelling op open monumentendag en vond daarin de burgemeester als steunlid uit het college. Het plan van de verbouwing van de Rank heeft nog als een van de thema's gediend.

Dit jaar heeft hij samen met Aaike Kamsteeg opnieuw het initiatief genomen tot openstelling. De Rank en het andere voormalig schoolgebouw de Toorts zijn nu recent tot monument benoemd en gaan in verschillende projecten een nieuw leven tegemoet. Beide gebouwen worden teruggebracht naar het originele ontwerp en worden ingezet voor huisvesting doeleinden,

Wie op zaterdag van 12 tot 4 een rondleiding wil kan terecht bij de hoofdingang van het raadhuis waar ook tal van boekwerkjes te vinden zijn over monumenten in Zwijndrecht. Vanuit de nieuwe publiekshal, waaruit de Julianaschool goed zichtbaar is, vertrekt de rondleiding die eindigt bij de tentoonstelling over Pieter D'Hont.

Raadsleden doen de rondleiding en vertellen over het gebouw waarin zij zelf werken aan het Algemeen Belang vanuit hun eigen politieke stroming. In de rondleiding zitten schilderijen, objecten en tal van bijzondere elementen.

Voor wie alleen de verlengde tentoonstelling over Pieter D'Hont wil bezoeken kan via de Bruïnelaan het gebouw betreden. Naast de beelden zijn daar ook filmpjes te zien.

Boeren Burgers en buitenlui is het thema van open monumentendag deze zijn dan ook allen welkom. Een thema wat op het lijf geschreven is als iemand Piet Verhagen die altijd de verbinding zocht tussen stedelijk, dorps en buitengebied.

Bron foto: Chris Moorman

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.