Cruyff Football start professionele voetbalschool met open inschrijving bij Z.V.V. Pelikaan

13 september 2017 door Hennie van der Zouw
Cruyff Football start professionele voetbalschool met open inschrijving bij Z.V.V. Pelikaan

ZWIJNDRECHT - Bij de voetbalvereniging Pelikaan uit Zwijndrecht wordt vanaf 1 oktober op zondag en woensdagmiddag gedurende een 10-tal weken aan jongens en meisjes in de leeftijd van 6 tot 12 jaar een serie van 10 trainingen aangeboden onder leiding van ex-Ajax jeugdtrainer Michel Hordijk.

Hordijk was onder andere samen met Wim Jonk en Ruben Jongkind tussen juli 2011 en december 2015 bezig het zogenaamde ‘’Plan Cruijff’’ te implementeren in de beroemde jeugdopleiding van Ajax. Hordijk was daarbij verantwoordelijk voor het vertalen van dat ‘’Plan Cruijff’’ naar de praktijk van de onderbouw (6 t/m 12 jaar). Daarnaast was hij in Amsterdam techniektrainer, en werkte hij als zodanig met spelers als Justin Kluivert, Donny van de Beek en Matthijs de Ligt.

Thans is Michel Hordijk werkzaam namens Cruyff Football, de voetbalinhoudelijke tak van ‘’The World of Cruyff’’, waaronder onder andere ook de Foundation valt. ‘Vrij snel na ons vertrek bij Ajax (Hordijk stapte in december 2015 samen met een aantal collega’s bij die club op, uit onvrede over onder andere het ontslag van Wim Jonk, red.) heeft Johan aan Wim gevraagd om samen met zijn team de Cruijffiaanse voetbalvisie te bewaken, door te ontwikkelen en te verspreiden over de wereld’’, vertelt Hordijk.

‘’Deze eervolle en verantwoordelijk opdracht hebben wij toen uiteraard aanvaard. Nu hij er helaas niet meer is, is die opdracht eigenlijk nog belangrijker geworden. Cruijff was uniek, als voetballer, als coach en als mens. En als visionair. Zijn ideeën over voetbal in het algemeen en over opleiding in het bijzonder willen we graag levend houden en in de praktijk brengen.’’

Dat levend houden van de Cruijffiaanse voetbalfilosofie bracht Hordijk en zijn collega’s het afgelopen jaar onder andere in Japan, China, de V.S., België, Spanje, Portugal en Engeland. Een van die collega’s, Patrick Oudejans, vertrekt begin oktober voor langere tijd naar Bejing, om daar van de grond af aan in samenwerking met een Montessori-school het voetbal te integreren in het onderwijs, te beginnen met kinderen van 4 t/m 6 jaar. ‘China is een interessant land, zeker als je zuiver bent in je bedoelingen en je de lange termijn voor ogen houdt’, zegt Hordijk hierover.

‘En ook in andere landen is er veel behoefte aan visie en inhoud, zowel bij individuen als bij collectieven als clubs en federaties. Maar zoals Johan altijd de verantwoordelijkheid heeft gevoeld ook het voetbal in Nederland te helpen verbeteren, willen wij ook graag een bijdrage leveren aan de voetbalontwikkeling hier. Met name dus als het gaat om de jeugdopleiding, want daar moet je beginnen, en daar ligt ook onze expertise. Het idee voor het Cruyff Football Training Program, dat nu op 1 oktober bij Pelikaan van start gaat, is vanuit die gedachte ontstaan. En vanuit onze wens om niet alleen op een indirecte manier spelers te bereiken (bijvoorbeeld door middel van workshops voor trainers), maar ook op een directe manier. Met het Cruyff Football Training Program willen we iedere speler of speelster in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar de kans geven 1 keer in de week extra te trainen volgens de Cruijffiaanse opleidingsvisie. Binnen deze opleidingsvisie staan de ontwikkeling van techniek, spelinzicht en creativiteit centraal, en werkt iedere speler vanuit een individueel plan. Dat laatste betekent in deze leeftijdscategorie niet dat de ene speler iets compleet anders traint dan de andere, maar wel dat spelers een verschillende focus kunnen hebben. Dat is ook logisch, want iedere speler is anders.’

Met de start van het Cruyff Football Training Program heeft z.v.v. Pelikaan een primeur. De samenwerking tussen Hordijk en de Zwijndrechtse club heeft een extra mooi randje, want de geboren Zwijndrechtenaar begon zijn carrière als techniektrainer bij de Peli’s. Een carriere die hem voerde langs NAC Breda, FC Utrecht, CSKA Moskou en dus AFC Ajax. ‘De cirkel is rond, zou ik bijna zeggen’, grapt Hordijk hierover.

Voor meer informatie over het Cruyff Football Training Program kunnen de websites van Cruyff Football (www.cruyfffootball.com) en Z.V.V. Pelikaan worden geraadpleegd. Inschrijven kan via email op het emailadres mehordijk@hotmail.com. Bij inschrijving vermelden: naam, geboortedatum, club + team, adres, telefoonnummer en trainingsdag van voorkeur (zondag of woensdag).

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.