Belang Zwijndrecht in Eneco afbouwen

15 september 2017 door Hennie van der Zouw

ZWIJNDRECHT - Het college van B&W van Zwijndrecht is van plan om het aandelenbelang in Eneco af te bouwen. Eneco Holding splitste eerder dit jaar in twee bedrijven: Eneco Groep en Stedin Holding. Daarmee werd Eneco als leverancier van energie een commercieel bedrijf en voldoet het niet meer aan de definitie 'publiek belang'. Stedin blijft als transporteur van energie wel in overheidshanden.

Het college van B&W stelt de gemeenteraad in de gelegenheid wensen of bedenkingen in te brengen tegen het voornemen om het aandelenbelang af te bouwen. De voornaamste argumenten betreffen het publieke belang, de financiële belangen en de zeggenschap.

Beperkt zeggenschap
Volgens de wet Fido is het een gemeente alleen toegestaan om investeringen, waaronder aandelen, te doen voor de uitoefening van een publieke taak. De verwachting is dat een meerderheid van de gemeenten besluit het aandelenbelang af te bouwen. De zeggenschap van blijvende aandeelhouders zou daarmee nog meer beperkt worden dan nu al het geval is. Het belang van de gemeente Zwijndrecht in Eneco is nu 1,13%.

Opbrengst
Wat de aandelen aan opbrengst kunnen opleveren is nog niet bekend. Die financiële afweging kan pas gemaakt worden als het definitieve besluit wordt genomen om tot verkoop over te gaan. Wethouder Aaike Kamsteeg (Financiën): "De opbrengst zouden we bijvoorbeeld kunnen gebruiken om onze schuldenpositie te verbeteren door het aflossen van leningen met de hoogste rente."

Werkgelegenheid en duurzaamheid
Bij verkoop van de aandelen of beursgang van Eneco wil Zwijndrecht dat er eisen gesteld worden met betrekking tot de continuïteit van het bedrijf, werkgelegenheid en duurzaamheid.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.