Vier schaakclubs kiezen voor meer samenwerking

10 november 2009
Vier schaakclubs kiezen  voor meer samenwerking

ZWIJNDRECHT - Samenwerking in de schaakwereld loont. Vier regionale schaakclubs kiezen hiervoor.  Zij gaan daarom samen activiteiten organiseren om de sport meer in het zonnetje te zetten. Aan de schaakpromotie werken mee de verenigingen Dordrecht (Gert Zwartjes), Zwijndrecht (Kees van 't Hoff), Sliedrecht (Mark van Hulst) en de Willige Dame/Dordrecht (Hans Berrevoets). Zij vormen een regionale commissie. De opzet is dat meer regionale clubs worden uitgenodigd om mee te doen in de samwerking.
 
De Witte Haentoernooien en het jaarlijkse Hoogendoorntoernooi vallen direct onder deze nieuwe samenwerking. De schaakclubs verkennen tevens nieuwe vormen van samenwerking om schaken nog meer onder de aandacht te brengen.
De laatste tien, vijftien jaar heeft de schaakwereld - zowel landelijk als regionaal - te maken gehad met een terugloop in het aantal registreerde schakers. De opmars van schaken via internet wordt als één van de verklaringen gezien.

De schaakclubs denken door meer bekendheid te geven aan het aantrekkelijke schaakprogramma meer mensen te kunnen interesseren voor de sport. Zij geloven daarnaast in de mogelijkheden om samen voor een aantrekkelijk, algemeen schaakklimaat te zorgen in de Drechtstreek.
 
Een plus is volgens de clubs dat de denksport niet aan een leeftijd is gebonden. ,,Schaken gaat een leven lang mee en is vitaminen voor de geest. Je kunt ermee heel jong beginnen en tot op hoge leeftijd dus mee doorgaan," aldus Zwartjes, Van Hulst, Van 't Hoff en Berrevoets.
 
De samenwerking heeft als hoofddoelstelling meer mensen gezellig aan het schaken krijgen. Als de belangstelling voor de sport groeit, krijgen de vier clubs weer meer mogelijkheden om nieuwe leden te werven.  Door actief aan de weg te timmeren willen de vier verenigingen, zoals dat heet, de denksport toekomst bestendig maken.
 
Gert Zwartjes is voorzitter van schaakclub Dordrecht. De vereniging staat voor de oudste schaakgeschiedenis anno 1888 en heeft in de Dordtse Hans Petrischool elke dinsdagavond clubavdond. Mark van Hulst is wedstrijdleider van schaakclub Sliedrecht, dat op donderdagavond speelt in de Huifkar in hartje Sliedrecht.
Kees van 't Hoff is bestuurslid van schaakclub Zwijndrecht en begon bij die club als jeugdspeler. De Willige Dame is op dinsdagavond te vinden in poffertjessalon Visser, zo zegt schaakpromotor Hans Berrevoets, die als voorzitter optreedt van de commissie.
 
Schaakinformatie over de verenigingen is te vinden op de eigen websites. Links zijn te vinden op de regionale site www.tomsschaakboeken.nl 
 
De eerste gezamenlijke activiteit staat op de kalender voor dinsdag 29 december. Het vierde Hoogendoorn-toernooi wordt dan (overdag) gehouden in de Hans Petrischool en is reeds door de schaakbond erkend. Dat schaakevenement krijgt een eigen uitstraling, net zoals tien dagen eerder (19 december) het door schaakclub Dordrecht te organiseren multi-tempo toernooi.   
 
Foto: Vier schaakclubs zijn samen aan zet voor schaakpromotie: vlnr: Kees van 't Hoff (Zwijndrecht), Gert Zwartjes (Dordrecht), Hans Berrevoets (de Willige Dame) en Mark van Hulst (Sliedrecht).
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.