Unieke Rembrandtbijbeltentoonstelling in de Oude Kerk

23 oktober 2017 door Josette Huisman
Unieke Rembrandtbijbeltentoonstelling in de Oude Kerk

ZWIJNDRECHT - In de monumentale Oude Kerk in Zwijndrecht zijn binnenkort tekeningen en etsen van Rembrandt met Bijbelse taferelen te zien in een unieke tentoonstelling die onder meer met veel muziek van voornamelijk Bach gecombineerd wordt.

De tentoonstelling “Rembrandt en de Bijbel” komt op een goed moment, want het is 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen op de kerkdeur van Wittenberg spijkerde, waarmee de Reformatie begon. Dit feit wordt onder de titel “Lopend Vuur” door bijna alle Zwijndrechtse kerken op zaterdag 28 oktober gezamenlijk herdacht, ’s avonds om 20:00 uur in de Oude Kerk, waar de toegang gratis is.

Omdat de Reformatie niet alleen invloed had op het religieuze leven, maar ook op bijvoorbeeld kunst en cultuur is die herdenking tevens het begin van de unieke Rembrandttentoonstelling. Zo’n 30 etsen en tekeningen uit particulier bezit zijn tot en met 12 november te bezichtigen. En daaromheen is er een aantal bijzondere activiteiten, door samenwerking met diverse Zwijndrechtse organisaties. Zowel Rembrandt als Bach waren beiden geïnspireerd door verhalen uit de Bijbel, die door de Reformatie en de diverse Bijbelvertalingen voor een groter publiek toegankelijk werden.

Op vrijdag 3 november speelt het in Zwijndrecht gewortelde Dutch Baroque Orchestra o.l.v. Gerard de Wit cantates van Bach & Buxtehude en presenteert het zijn nieuwe CD met de vioolconcerten van J.S. Bach in de Oude Kerk. Het concert begint om ’s avonds om 20:00 uur en kaarten zijn te bestellen op www.dutchbaroque.nl.

Zaterdag 4 en zondag 5 november is in Zwijndrecht de “Open Atelier Route”. De Oude Kerk sluit daar op zaterdag bij aan en dus is de Rembrandtbijbeltentoonstelling van 11 tot 17 uur gratis te zien. Zoals gebruikelijk is de Oude Kerk op zondagmiddag open voor iedereen die deze prachtige kerk eens van binnen wil bekijken. Dus ook dan kan iedereen van 13:00 tot 16:00 uur de Bijbelse etsen en tekeningen van Rembrandt zien, terwijl er op het orgel gespeeld wordt.

De Sliedrechtse dominee Jan Riemersma schreef het boek “Een glimp van de hemel – Het geheim van Rembrandts geloof”. Hij zal als deskundige een lezing geven in de Oude Kerk op woensdagavond 8 november vanaf 19:30 uur, die dankzij de Bibliotheek AanZet gratis toegankelijk is. Gerard en Johanneke de Wit zorgen met orgel en blokfluit voor muziek.

Voor de ouderen in Zwijndrecht is er op donderdagmiddag 9 november een speciaal bezoek aan de tentoonstelling “Rembrandt en de Bijbel” met een klein concert en een high tea. Voor vervoer kan gezorgd worden en wie erbij wil zijn kan zich aanmelden via roosterbaan@swinhovegroep.nl.

Op zaterdag 11 november is er een concert voor genodigden in de Oude Kerk door Dutch Baroque, waar Bach centraal zal staan. Daarbij houden twee experts een lezing: conservator van het Dordrechts Museum Sander Paarlberg over Rembrandt en Govert-Jan Bach over Johann Sebastian Bach. Een bijzondere avond.

De Historische Vereniging Zwijndrecht haakt eveneens aan bij al deze voor Zwijndrecht toch opmerkelijke evenementen. Op woensdag 15 november zal de Zwijndrechtse historicus dr. René van den Berg een lezing houden met de titel “Luther leeft nog” in De Vergulde Swaen, Rotterdamseweg 53, om 20:00 uur, die ook gratis toegankelijk is, maar waarvoor aanmelding vooraf gewenst is op www.swaen.org.

Dit prachtige programma, dat als werktitel de naam “Reformatie, Rembrandt en Bach” kreeg, is geheel tot stand gekomen door de inzet van een aantal enthousiaste vrijwilligers, die via het Cultuur Podium Zwijndrecht samenwerking hebben gezocht met de Zwijndrechtse stichting Dutch Baroque, de Hervormde Gemeente in Zwijndrecht, het gemeentebestuur en het bedrijfsleven.

De Hervormde Gemeente biedt in de mooie Oude Kerk graag een podium voor het evenement. De Oude Kerk heeft een restauratiefonds dat momenteel geld inzamelt voor het herstel van de houten toren. Juist omdat er gratis toegang is, hoopt de Oude Kerk dat de bezoekers een bijdrage in de collectebus zullen doen.

Zwijndrecht en natuurlijk ook iedereen “van buiten” is van harte welkom bij al deze schitterende bijeenkomsten en vooral tijdens de openingstijden van de Oude Kerk om de volstrekt unieke en originele interpretaties van de Bijbel door Rembrandt te komen bekijken.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.