Meer kansen voor vluchtelingen in Zwijndrecht

23 januari 2018 door Hennie van der Zouw
Meer kansen voor vluchtelingen in Zwijndrecht

ZWIJNDRECHT - De gemeente Zwijndrecht wil meer intensieve begeleiding bieden aan vluchtelingen met een verblijfsstatus. Die begeleiding is bedoeld om vluchtelingen te helpen mee te doen in de samenleving. "We hebben al een breed aanbod en zijn op de goede weg. Toch zien we dat het beter kan", aldus wethouder Jolanda de Witte (Welzijn).

De gemeente Zwijndrecht wil dat vluchtelingen zich thuis voelen, de taal leren, naar school gaan, werk vinden en een sociale kring opbouwen. Want zo voorkom je uitsluiting. Om dat te bereiken werkt de gemeente samen met 'VluchtelingenWerk Zwijndrecht', peuterspeelzalen en het basis- en voortgezet onderwijs. Daarnaast stoomt het project 'Impuls Statushouders' vluchtelingen klaar voor onderwijs en werk. Toch blijkt dat er meer nodig is.

Het college van burgemeester en wethouders stelt aan de gemeenteraad voor om in de periode 2018-2020 een extra maatregelen te nemen. Hiervoor is het plan 'Thuis in Zwijndrecht opgesteld.'

Opleiding en werk
Jolanda de Witte: "We weten dat het een groot aantal vluchtelingen nog niet is gelukt om een betaalde baan te krijgen. En dat het voor volwassen vluchtelingen vaak niet mogelijk is om een opleiding te volgen. We willen hen meer opleidings- en ontwikkelkansen bieden, passend bij wat zij goed kunnen of bij wat zij in hun moederland al deden."

Succesvoller inburgeren
Nog te weinig vluchtelingen slagen voor hun inburgeringscursus. Dat ligt vaak aan de taalkennis. De Witte: "Aan ons de taak om, naast de formele inburgering, kansen te scheppen om onze taal goed te leren. Bijvoorbeeld door het bieden van een (taal)werkstage. Daarmee vergroten mensen ook meteen hun kansen op de arbeidsmarkt."

Gezond en goed in je vel
Ook sporten en gezond blijven verdient meer aandacht. Het college van B&W stelt dan ook sportstimulering voor en wil een beter beeld krijgen van de gezondheid van vluchtelingen. Een nieuw leven opbouwen, een taal leren en een baan zoeken gaat nu eenmaal makkelijker als je gezond bent en goed in je vel zit."

Sneller inburgeren
Met de extra maatregelen helpt de gemeente vluchtelingen om zelf de touwtjes in handen te nemen en sneller in te burgeren. Als het voorstel wordt aangenomen, dan komt er voor bijna alle vluchtelingen(gezinnen) die hier zijn vanaf 2015 een persoonlijk plan. Daarin staan afspraken over huisvesting, inburgering, taal, onderwijs, (vrijwilligers)werk, gezondheidszorg en sport en vrije tijd. Het gaat om één plan, waaraan alle betrokken organisaties meewerken.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.