Steuntje in de rug voor kwetsbare inwoners: 'Zwijndrecht neemt voortouw in landelijke aanpak'

01 februari 2018 door Hennie van der Zouw
Steuntje in de rug voor kwetsbare inwoners: 'Zwijndrecht neemt voortouw in landelijke aanpak'

ZWIJNDRECHT - Zwijndrecht neemt het voortouw bij de uitwerking van het landelijke plan 'Weet wat je kan'. Doel van dit plan is te komen tot een betere dienstverlening aan kwetsbare inwoners met een verstandelijke beperking of zwakbegaafdheid. Het Rijk heeft Zwijndrecht gevraagd als koplopergemeente en € 150.000,- beschikbaar gesteld voor de start.

Inwoners met een verstandelijke beperking of zwakbegaafdheid kunnen niet altijd meekomen in onze samenleving. Veel zaken worden digitaal geregeld en praktische handelingen zoals reizen met de OV-chip en internetbankieren zijn complexer geworden. Het lukt hen daarom minder goed om zelfstandig mee te doen. Op belangrijke momenten of onverwachte gebeurtenissen zoals het verlies van werk of wegvallen van het sociaal netwerk is ondersteuning enorm belangrijk. Als die ondersteuning er niet is, kunnen problemen als schulden, opvoedingsproblemen, verwaarlozing of criminaliteit ontstaan.

Samenwerken aan plan van aanpak
De groep zwakbegaafden bestaat naar verwachting uit 2,2 miljoen mensen, waarvan ruim 5.500 in Zwijndrecht. Wethouder Jolanda de Witte: "Het gaat om een grote groep inwoners. Gemakkelijke toegang tot voorzieningen, begrijpelijke uitvoering en communicatie, maatwerk en cliëntondersteuning zijn voor hen ontzettend belangrijk. De komende periode gaan we hard aan de slag met het plan van aanpak. Daarbij zoeken we nadrukkelijk de samenwerking op met het Rijk, de Sociale Dienst Drechtsteden, MEE Drechtsteden en Movisie."  

Convenant ''Weet wat je kan''
Op dit moment wordt het convenant afgerond dat de intensieve samenwerking van de gemeente Zwijndrecht met de ministeries van Volksgezondheid Welzijn en Sport, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (het Rijk) borgt. Samen committeren partijen zich aan een proces om te komen tot betere ondersteuning van de groep kwetsbare inwoners. Ze delen hun informatie, kennis en contacten en doen onderzoek. Dit vormt samen met de kennis en opgedane ervaringen in Zwijndrecht de basis voor het plan van aanpak. De resultaten worden uiteindelijk landelijk gedeeld.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.