Zwijndrechtse inwoners willen meedoen voor een groene stad

02 februari 2018 door Hennie van der Zouw
Zwijndrechtse inwoners willen meedoen voor een groene stad

ZWIJNDRECHT - Zwijndrecht scoort een voldoende als groene stad. Als tip geven inwoners mee om het groen in de directe buurt meer te verzorgen en meer kleur te geven. Daar hoeft niet alleen de gemeente voor te zorgen. Een deel van de inwoners is bereid om zelf een bijdrage aan het groen in hun omgeving te leveren.

Dit blijkt uit een onderzoek van het Onderzoekcentrum Drechtsteden dat de gemeente heeft laten uitvoeren bij het Bewonerspanel Zwijndrecht eind december. De gemeente wil graag weten hoe inwoners van Zwijndrecht het groen ervaren en waarderen. Ongeveer vierhonderd deelnemers van het Bewonerspanel Zwijndrecht vulden de vragenlijst in.

Grote waarde
De conclusies van het onderzoek zijn dinsdag 30 januari gepresenteerd aan de gemeenteraad. De gemeente gebruikt de uitslag van het onderzoek voor het opstellen van een Groenvisie. Wethouder Jacqueline van Dongen: "Groen is van grote waarde voor onze gezondheid, onze beleving en zelfs voor onze veiligheid. Met de Groenvisie bepalen we samen welke waarde we aan groen geven voor onze stad. Daarom is het goed te weten wat onze inwoners van het groen in Zwijndrecht vinden."

Veel groen in woonbuurt
Zwijndrecht krijgt het rapportcijfer 6,6 als groene stad. Vooral de omgeving van Heerjansdam en het buitengebied worden op groengebied erg gewaardeerd. Bijna iedereen vindt veel groen in de woonbuurt belangrijk. Het gaat er om dat het er goed uitziet, dat het natuurlijk groen is met veldbloemen, insecten en vlinders en dat kinderen in het groen kunnen spelen. Groen is er ook om in te ontspannen, te wandelen of te fietsen of voor de frisse lucht. Groen is goed voor alle dieren en groen is gewoon mooi en belangrijk.

Bijzondere plekken
Bijzondere plekken voor het groen in de stad zijn volgens de inwoners vooral het hele Develgebied en het Noordpark. Er is wel beter onderhoud nodig in de parken, door de hele gemeente en bij de winkelcentra, met meer bloemen en meer bomen. Bij openbare gebouwen mag ook wat meer kleur komen. Hoe het groen eruit ziet bij de op- en afritten vinden de inwoners minder belangrijk.

Rol van bewoners
Een derde van de ondervraagden vindt dat bewoners een rol moeten krijgen in het beheer van het openbaar groen en zou daaraan ook zelf een actieve bijdrage willen leveren.

De groenvisie zal nog dit jaar aan de nieuwe raad worden aangeboden ter vaststelling.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.