PAK AAN maakt meer initiatieven van inwoners mogelijk

06 februari 2018 door Hennie van der Zouw
PAK AAN maakt meer initiatieven van inwoners mogelijk

ZWIJNDRECHT - PAK AAN in Zwijndrecht werkt. Er zijn al minstens tweehonderd inwoners die zich als aanpakkers actief inzetten voor hun buurt. Mensen nemen zelf eigenaarschap voor hun leefomgeving, de buurt wordt mooier. Ook is er meer contact met elkaar, omdat inwoners samen zorgen voor de uitvoering van initiatieven. De gemeente wil dit graag voortzetten.

Met PAK AAN! kunnen inwoners hun plannen of ideeën voor de buurt of de stad verder brengen. Op de website www.pakaanzwijndrecht.nu staat hoe dat in zijn werk gaat en worden enkele voorbeelden van initiatieven vermeld. PAK AAN! is van inwoners, maar ook van maatschappelijke organisaties, wijkplatforms en dorpsraad. De gemeente ondersteunt de initiatieven.

Wethouder Jolanda de Witte (Welzijn): "Het is mooi om te zien hoe in een jaar tijd uiteenlopende initiatieven zijn ontstaan. Deze variëren van het opknappen en onderhouden van een stuk openbaar groen, opruimacties, (buurt)evenementen tot het opzetten van een kringloopwinkel die meteen een ontmoetingsplek is. Door PAK AAN! ontstaan ook veel nieuwe contacten in de buurten."

Kleinschalige initiatieven populair
In het eerste jaar zijn zestig initiatieven binnengekomen bij het PAK AAN! team. Kleinschalige initiatieven zijn populair bij de inwoners en goed te realiseren. De ondersteuning van de gemeente kan bijvoorbeeld bestaan uit het rondkrijgen van een vergunning, het in contact komen met anderen of een kleine bijdrage. De aanvraag wordt beoordeeld op een aantal spelregels.

Initiatievenmakelaar
Gezien het grote aantal initiatieven stelt het college van B&W aan de gemeenteraad voor om 40.000 euro extra vrij te maken en PAK AAN! in 2018 en 2019 voort te zetten. Voorts wil het college een vaste initiatievenmakelaar aanstellen die zich dagelijks bezig houdt met initiatieven van inwoners, hen daarbij ondersteunt en goed bereikbaar is.

Korte film over PAK AAN!
Van PAK AAN! is een korte film gemaakt over de aanpak en enkele initiatieven. Deze is te bekijken op www.zwijndrecht.nl/pakaan1jaar.

Wie op de hoogte wil blijven van al het nieuws rondom initiatieven in de buurt: volg PAK AAN! Zwijndrecht dan ook op Facebook via www.facebook.com/PAKAANZwijndrecht.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.