Actie voor de binnenvaart en het onderwijs

13 februari 2018 door Hennie van der Zouw
Actie voor de binnenvaart en het onderwijs

ZWIJNDRECHT - Al op de basisschool denken jongeren na over wat ze later willen worden. Maar hebben deze kinderen en hun ouders voldoende kennis over de mogelijkheden? Weten ze bijvoorbeeld dat Zwijndrecht de thuishaven is van de binnenvaart? En dat er hier dus onwijs veel leuke en uitdagende beroepen zijn in de technische en maritieme sector?

Van de week gingen binnenvaart-ondernemers, docenten en gemeente hierover samen in gesprek. Ook Ibtisam en Inssaf (beiden 11 jaar) van basisschool De Dolfijn en Jerry en Ryan (beiden 15 jaar) van het Loket waren hierbij aanwezig. De twee meiden zitten op de basisschool en denken nu al na over hun toekomst. Ze weten goed waar ze in uitblinken maar de binnenvaart zegt hun weinig. Jerry daarentegen komt zelf uit een binnenvaart familie. Hij ziet voor- en nadelen en weet goed wat hij wil. Ryan gaat voor een opleiding met motoren en deed tijdens het gesprek duidelijk meer kennis op over zijn opties in de binnenvaart.

Tijd voor actie en promotie
Het is tijd voor de binnenvaart om te laten zien wat deze sector in huis heeft! Al in het basisonderwijs moet aandacht zijn voor technische opleidingen en maritieme beroepen. Dit levert een bijdrage aan het maken van de juiste opleidingskeuze. Ook ouders moeten hierbij betrokken worden. Er zijn concrete afspraken gemaakt om binnenvaart en onderwijs meer op elkaar te laten aansluiten. Zo wordt er verder nagedacht over het creëren van keuzevakken gericht op de binnenvaart binnen het voortgezet onderwijs; rondleidingen/excursies voor kinderen op schepen en gastlessen op scholen. Ook start er binnenkort een campagne om de binnenvaart meer te promoten.

Economische Agenda
Doel is een toekomstbestendige binnenvaart en een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Dit zijn twee van de vier thema’s uit de Economische Agenda 2017/2020. Deze agenda heeft de gemeente Zwijndrecht opgesteld in nauwe samenwerking met ondernemers.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.