Discussie over toekomstvisie Zwijndrecht

21 februari 2018
Discussie over toekomstvisie Zwijndrecht

Al een tijdje wordt er weer aan een toekomstvisie voor Zwijndrecht gewerkt. Vanuit college en gemeenteraad is dit weer opgepakt. Weer omdat er al veel visies gemaakt zijn zo zei een ondernemer:” ik heb nog twee dossierkasten vol met nota's liggen en gooi deze er ook wel bij”.

Zwijndrecht Tuinstad, was de titel van de laatste visie die een looptijd heeft tot 2020, tijd voor een herijking dus. Ook was er al eerder een versie tot 2030. Naast deze visie waren er al centrum discussies geweest, de ontwikkelingen van de oevers. De oever of beter gezegd de kade van het Veerplein is naast de herijking van de visie een concreet punt om wat te gaan doen.

De kade van Zomerlust was vreselijk aan het verzakken, hekken werden er geplaatst en de kade werd meer en meer afgezet. De vissers die er gebruikelijk zaten te hengelen klaagden al over die afzettingen. Het Veerplein en omgeving was tevens aan een opknapbeurt toe. Het probleem van betaald parkeren, de verloedering van het gebied, de klachten over de containers van de ondernemers en zo nog een aantal ergernissen van bewoners van dit toch wel bruisende gebied van Zwijndrecht.

Adriaan Geuze van bureau West 8 werd gevraagd om eens naar dit gebied te kijken en wat voor ideeën je daar los kon laten. Hij kwam met tal van oplossingsrichtingen. Deze werden voor dit gebied gepresenteerd in verschillende sessies aan de gemeenteraad en daarna aan inwoners, belangstellenden van Veerplein en omgeving. Met een nadrukkelijke oproep aan alle inwoners om mee te doen en mee te gaan op een vaartocht over de oude Maas langs de oevers van de Drechtsteden. bij het vertrek werden zij uitgezwaaid door de ridder van Zwijndrecht.

Tijdens de Vaartocht presenteerde Adriaan Geuze de ideeën aan 150 aanwezigen. Ook Ko Barendrecht, oud poelier uit Zwijndrecht, vertelde over oud Zwijndrecht. Het was een mooie aanvulling op elkaar. Adriaan Geuze die opgegroeid in Zwijndrecht, op de Julianaschool les heeft gehad, liet aan de hand van oude beelden gespiegeld naar ideeën voor de toekomst zien hoe je aan de slag zou kunnen gaan met het Veerplein, de kade, het Maasplein, Zomerlust en eigenlijk de hele oever.

Uit de opkomst op de boot bleek wel hoeveel animo er was voor deze opgave waarin men zelf in het tweede deel mocht en kon participeren. Weglopen was geen optie maar aanwezigheid was geen straf gezien het uitzicht gedurende de tocht. Velen lieten weten zeer tevreden te zijn met die bijeenkomst die een aanzet moet geven voor in ieder geval de aanpak van de kade.

De tweede sessie met maatschappelijk middenveld , ondernemers, woningbouw, zorg- en welzijn- instellingen was gisterenavond bij Heerema. Adriaan Geuze hield daar nog een keer een inleiding over de verschillende types woon en werk milieus om zodoende de discussie op gang te brengen. Van ontspannen tot pionier stad kwamen de thema's voorbij waarbij om de vijftien minuten de groepen per thema moesten wisselen.

Alles wat besproken is wordt in kaart gebracht en overgedragen aan de nieuwe te kiezen gemeenteraad. Willen we alles bij het oude laten en een beetje poetsen? Of pakken we door en overkappen we de A16 en ondertunnelen het spoor met een mooi woonmilieu er bovenop? Met koop, huur en werkmilieu, van duur tot betaalbaar in zowel koop als huur.

Adriaan Geuze liet alle mogelijkheden zien, hoe dan ook de nieuwe gemeenteraad heeft iets te doen bij haar aantreden. Hij pleitte voor een mooi Veerplein met iconen waar het prettig verblijven is en waar de auto niet in beeld is maar de mens.

Adriaan Geuze studeerde in 1987 af in Landschaparchitectuur aan de Wageningen Universiteit. Samen met landschapsarchitect Paul van Beek richtte hij in datzelfde jaar het bureau West 8 urban design & landscape architecture BV. op in Rotterdam. Paul van Beek verliet het bureau West 8 in 1994. West 8 groeide uit tot een internationaal bedrijf met kantoren in New York en Brussel.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.