Verkiezingsposters in beeld

24 februari 2018
Verkiezingsposters in beeld

ZWIJNDRECHT - Dat de gemeenteraadsverkiezingen er aan komen is zichtbaar op straat. Er rijden niet alleen caravans rond maar ook een bakfiet.,Her en der staan die caravans op de stoep van de verschillende politieke partijen tevens duiken nu posters en vlaggen op voor de ramen, aan de gevels en op de verkiezingsborden.

Ondertussen zijn er diverse stemwijzers actief geworden. Verschillend per gemeente. Bij de gemeente Zwijndrecht hebben de politieke partijen in een sessie met alle aan de verkiezing deelnemende partijen vragen opgesteld en deze behalve hun keuze ook van commentaar voorzien.

Het blijft altijd wel bijzonder dat je aan de hand van geselecteerde vragen een partij kan kiezen, sommigen durven gouden bergen te beloven. Een andere stemwijzer die gestart is, is die van AD de Dordtenaar. De krant had zelf de vragen opgesteld aan de hand waarvan de politieke partijen kleur konden bekennen en hun motivatie er onder konden zetten.

Nu zijn de bedrijven die dit soort stem wijzers uitvoeren bekend op het gebied van marktonderzoek. Prodemos heeft er 44 online staan en Citisens doet dit voor de gemeente Zwijndrecht en andere gemeenten. Grote onderzoeksbureau s zoals Necker van Naem, of Motivaction, Pro demos en anderen weten al heel veel over de inwoners uit hun onderzoeken.

Motivaction toonde recent nog de kaart van Zwijndrecht, in een openbare sessie met ondernemers en maatschappelijk middenveld, tijdens de bijeenkomst over de toekomst van Zwijndrecht bij Heerema. In acht hoofdgroepen lieten zij op de kaart van Zwijndrecht zien wie waar woont en hoe men er globaal over denkt.

Veel is er dus tot op postcode niveau al van de inwoners bekend. Het AD de Dordtenaar, het enig overgebleven regionaal dagblad, wijdt een serie artikelen aan de verkiezingen. Recent viel het al op dat partijen er baat bij hebben zich niet te gedragen of iets afwijkend te doen om de krant te halen.

In Papendrecht kan het OP van Ruud Lammers zich het meest in de handjes knijpen. De partij nam een groepsfoto in een muziektempel waar dat niet mocht. Met een dubbele foto stonden zij in de krant. Een normale advertentie op dit niveau hadden ze ongetwijfeld niet kunnen betalen.

Het Bier in Ambacht was een pracht stunt. SGPCu Had met Raadslid Hartingsveld en Wethouder Flach een mooi verhaal. Leuke bijzaak is dat de ludieke actie leidde tot echt bier. Verkiezingsborden aan lantaarnpalen of zelfs slogans spuiten op straat vielen daarbij een beetje in het niet.

Het Perenlaantje kreeg extra aandacht door het bier, terwijl ook bij de sessie, bij Heerema, Adriaan Geuze het daar ook al over had. Hij pleitte voor een Perenfestival. Nu deze verkiezingen de Perenpartij van Wim van Pelt niet meedoet kan iedereen dat makkelijk roepen. Wim van Pelt deed vier jaar geleden mee en schonk toen het nog steeds bestaande perenlikeur. Ook het Peerol was een festival wat hij in gang gezet heeft. Goed voorbeeld doet goed volgen. In zijn column in de Kombinatie pleitte hij er vooral voor dat politici eerlijk moesten zijn.

Het AD de Dordtenaar bestede ook aandacht voor Slogans van partijen en liet zien dat men niet echt tot originele slogans kwam of zelfs landelijk geleid wordt. Op zoek naar die slogans en partijprogramma s mopperde het AD dat het niet altijd vindbaar was. Dat meldde zij nadrukkelijk bij ABZ.

Fred Loos van ABZ reageerde heel simpel. De kiezer krijgt het tegelijkertijd met de pers. Nu is de pers natuurlijk de baas in wat zij schrijven maar in vergelijking met twintig jaar geleden is het jammer dat er maar één dagblad is. Een partij kon in de ene krant niets waard zijn en werd in de andere opgehemeld. Het programma van ABZ was niet vindbaar schreef men. Wie goed kijkt kan het gewoon vinden. Peter Koster van het AD heeft het ondertussen gevonden.

De vergelijking van de slogans was wel humor aangezien er voor veel partijen iets te zeggen viel voor het gebruik van elkaars slogan. Beter goed gejat dan slecht bedacht redeneert men blijkbaar. In Zwijndrecht zijn er wel en geen slogans zichtbaar op de verkiezingsborden.

Algemeen Belang Zwijndrecht ; Weet wat er leeft , Weet wat er speelt. De CuSGP; Waardevol Zwijndrecht . Het CDA staat met haar lijsttrekker Evert Jan van de Mheen op de borden en stelt We doen het Samen! De VVD presenteert wethouder Kreukniet stelt; Goed in betaalbaar wonen én kies voor doen én voor ons Zwijndrecht. D66 zegt STEM . De PvdA staat met de leden op de foto en roept; Samen voor een sociaal Zwijndrecht, samen vooruit. De Zwijndrechtse Plus Partij heeft het over; Stem loyaal Stem lokaal. GroenLinks heeft alleen haar naam staan. De SP bedacht; Voor elkaar, met elkaar voor Zwijndrecht.

Niet alle Zwijndrechtse partijen doen mee aan de stemwijzer van het AD de Dordtenaar. De SP in Zwijndrecht ontbreekt en dat is jammer aangezien er geen dwarsverband is te vinden tussen de lokale stem wijzer en die van de krant. Ook bij Pro Demos is Zwijndrecht niet te vinden. Zwijndrecht kende een opkomst percentage van iets meer dan vijftig procent bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen.

Landelijke partijen spreken hun hoop uit de uitslagen van de laatste tweede Kamerverkiezingen vast te houden. In Zwijndrecht lezen we dat de methode van raadsprogramma en laten solliciteren van wethouders toch uniek is. Iedereen doet mee, ook dat klinkt als een slogan maar in de praktijk is er geen sprake van coalitie of oppositie ook al schrijft het AD daar anders over.

Bij de presentatie van het rapport Berenschot klonk bij Berenschot zelf ook wel dit model door en waren raadsleden van buiten Zwijndrecht die vroegen of wethouders niet op kwaliteit gekozen moesten worden in plaats van uit een bepaalde plaats. Er gaat veel goed maar het kan beter aldus Berenschot. Ook dat lijkt wel politiek.

Vanuit de politieke partijen klinkt toch wel de oprechte wens Ga stemmen. Een 94 jarige mevrouw bij het ouderen debat georganiseerd door de seniorenraad deed deze zelfde oproep. Haar generatie heeft alle veranderingen meegemaakt en het is voor een onvervreemd recht dat je niet laat schieten. 21 maart zijn de raadsverkiezingen.

De stempassen zijn op de mat gevallen. Heeft u die niet dan heeft u nog veertien dagen de tijd om naar de gemeente te gaan en dat te melden en te regelen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.