Gemeente Zwijndrecht, HVC, Woonkracht10 en Trivire gaan voor CO₂-neutraal

08 mei 2018 door Josette Huisman
Gemeente Zwijndrecht, HVC, Woonkracht10 en Trivire gaan voor CO₂-neutraal

ZWIJNDRECHT - Gemeente Zwijndrecht, HVC en woningcorporaties Trivire en Woonkracht10 hebben maandag 7 mei een intentieverklaring getekend om de haalbaarheid van een collectief warmtenet te onderzoeken. Hiermee zetten zij een belangrijke stap om van Zwijndrecht in 2050 een CO₂-neutrale gemeente te maken.

CO₂-neutrale gemeente
Op Europees niveau is afgesproken om de CO₂-uitstoot in 2050 met 80-95% te hebben verminderd. Maar Nederland gaat nog een stapje verder. De ambitie hier is om in 2050 volledig CO₂-neutraal te zijn. Veel provincies en gemeenten zijn al druk bezig met de voorbereidingen hierop. Zo ook de Drechtsteden waar begin dit jaar de samenwerkingsovereenkomst ‘Drechtsteden Energieneutraal 2050’ door dertig partijen is ondertekend, waaronder HVC, de woningcorporaties en gemeente Zwijndrecht. Alle partijen leveren hun bijdrage om ervoor te zorgen dat de regio in 2050 energieneutraal is. Een van de belangrijkste doelstellingen uit dit akkoord is de missie om gebouwen en woningen aardgasvrij te maken. Wethouder Jacqueline van Dongen (Duurzaamheid & Milieu): "Met elkaar hebben we een grote klus te klaren om onze woningen straks duurzaam te kunnen verwarmen." Om dit te bereiken zoekt de gemeente de samenwerking met onder andere woningcorporaties Trivire, Woonkracht10 en energie- en afvalbedrijf HVC. 

Een nieuw warmtenet
De partijen hebben met deze intentieovereenkomst afgesproken samen te gaan werken aan een nieuw warmtenet in Zwijndrecht. Er worden verschillende duurzame warmtebronnen onderzocht, zoals aardwarmte of energie uit oppervlaktewater. Een koppeling met het warmtenet in Dordrecht en de afvalenergiecentrale van HVC kan hier ook een belangrijke rol in spelen. De warmte die daarbij vrijkomt, wordt straks gebruikt voor verwarming van ruimtes en kraanwater voor woningen en bedrijven. Een belangrijke voorwaarde is dat een vergelijkbaar gebruikscomfort, veiligheid en leveringszekerheid wordt geboden als bij gasgestookte installaties. De gemeente, de corporaties en HVC hebben zich ten doel gesteld om begin volgend jaar een plan te presenteren waarin duidelijk wordt of een warmtenet in Zwijndrecht haalbaar is of (nog) niet. 

Een lagere energierekening
De corporaties hebben de landelijke en regionale ambities voor het verduurzamen van woningen hoog op de agenda staan. Naast het milieu houden Woonkracht10 en Trivire ook rekening met de portemonnee van de huurder. Dit doen ze door te kijken naar de totale woonlasten en niet alleen naar de huurlasten. Zo stijgen de energiekosten bijvoorbeeld harder dan de inflatie en de huur. Door deze en alle andere milieubewuste aanpassingen aan de woning dalen de energielasten flink. Hierdoor worden de totale woonlasten beheersbaar, waardoor het wonen in de Drechtsteden betaalbaar blijft.

Foto: Jade Oudejans (adviseur duurzame warmte Over Morgen), Inge van Diest (beleidsontwikkelaar Energie en Duurzaamheid), Arlette Sprokkereef (bestuurder Woonkracht10), Arjan ten Elshof (directeur HVC),  Tinka van Rood (bestuurder Trivire), Jacqueline van Dongen (wethouder gemeente Zwijndrecht), Marc Nelen (assetmanager Woonkracht10), Marten van Schie (projectontwikkelaar duurzame warmte HVC), Paul Letterie (beleidsadviseur vastgoed Trivire).

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.