Vredespaal replica op begraafplaats

16 juli 2009

ZWIJNDRECHT - De vredespaal blijft Zwijndrecht in zijn greep houden. Nou ja: een klein aantal mensen zeker.
Vooral bij de Lijst Chris Moorman (LCM) is dit een constant terugkerend onderwerp. Terugkerend omdat naar aanleiding van de vragen van de fractie er geen aantekening was gemaakt bij de toezeggingen van de gemeenteraad. Wel werd er een aanvullende vraag van Mw. Van de Velde van de coalitiepartij PvdA genoteerd.

Ondanks herhaalde vragen door de LCM fractie werd de toezegging niet genoteerd. Wel is er een onderzoek gedaan zoals was toegezegd. Wethouder van Steekelenburg  heeft zelfs de brief die naar de gemeenteraad ging laten zien aan de fractie van LCM en PvdA zoals die in concept was opgesteld. Op dat moment was de fractie van de LCM al een actie gestart onder de titel; de vredespaal moet terug! Dat werd hen niet in dank afgenomen door de coalitiepartijen. De brief aan de raad is opgesteld alsof het de vraag van Mw. Van de Velde is waar haar vraag naar de verdwijning van de plaquette van de opening van de nieuwbouw uit de jaren 80 in stond. Over de eerdere brief van de LCM fractie wordt niet meer gerept. In de beantwoordingbrief wordt onderaan nog even genoemd dat de vredespaal ook zoek is en dat door de gemeenteraad geen vragen gesteld waren over het behoud van de plaquette die in het te slopen gebouw zat en ook niet over de vredespaal die daar geheel buiten stond. De oud-ambtenaren Plazier en De Boer hadden geopperd dat omdat er geen vragen over gesteld waren deze wel weg konden.

De LCM fractie is het daar in het geheel niet mee eens en zet daarom de bespreking van de brief op de agenda van de gemeenteraadscarrousel. Ondertussen komen er bij de LCM steunbetuigingen binnen voor de actie. De LCM is daardoor zeer actief geworden met het voorbereiden van een actie richting 21 september rond de internationale vredesdag.

Ondertussen komen steeds vaker opmerkingen binnen over de vredespaal die gezien wordt op de begraafplaats in Oudelands Ambacht. Deze vredespaal komt overeen met het origineel dat destijds aan de gemeente als gift is overhandigd maar is echter een replica. In de recente monumenteninventarisatie is de vredespaal ook als monument opgenomen. Vreemd dat er door de ambtenaren is geredeneerd dat de vredespaal weggegooid mocht worden. De gemeenteraad had op dat moment ook niet gevraagd naar de kunstcollectie of een aantal andere zaken  zoals beelden van Lucien den Arend die op het plein stonden. Deze zijn ook niet weggegooid.

Hoe het ook zij de mensen in Zwijndrecht zijn nog steeds behept met de vredespaal voor zover zij die kennen. De politiek zucht als de LCM het woord vredespaal weer bezigt, maar wie echt wil weten wat het is van het hoe en wat van de vredespaal adviseren we eens het woord Peacepole te googlen. Wie niet wil lezen kan pagina's vol met plaatjes bekijken van plekken over de gehele wereld waar deze allemaal staan. De LCM had overigens bij de perspectiefnota behandeling een foto op de voorpagina gezet van hun bijdrage. Het is een foto van de Israëlische nucleair klokkenluider  Mordechai Vanunu die te zien is bij de verklarende pagina van Wikipedia. En wie de replica de vredespaal wil zien moet dus even naar de begraafplaats bij de Blue Lagoon om te kijken. Hij staat daar ergens in een hoekje zoals een lezer van Zwijndrecht.net ons deze week meldde.
 

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.