Energie(k) ontbijt op bedrijventerrein De Geer

21 juni 2018 door Hennie van der Zouw
Energie(k) ontbijt op bedrijventerrein De Geer

ZWIJNDRECHT - Dinsdag 12 juni organiseerde de gemeente in samenwerking met Stichting De Geer, Stichting Drechtse Stromen, Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid en Eblo Seating B.V. een energie(k) ontbijt. Met als doel te komen tot een energieneutraal bedrijventerrein.

De gemeente Zwijndrecht wil ondernemers graag helpen bij de omschakeling naar duurzaam energie gebruik en zo samen toe werken naar een energieneutrale gemeente in 2050. Het ontbijt werd daarom geopend door de wethouders duurzaamheid en economie: Jacqueline van Dongen en Tygo Jansen.

Energie besparen
Bedrijven zijn nu al wettelijk verplicht besparende maatregelen te nemen, maar meer doen is ook (financieel) aantrekkelijk. Gemiddeld kan een bedrijf zeker 10 tot 30% besparen op zijn energie verbruik. Energie besparen kan bijvoorbeeld door middel van isolatie, vervanging van verlichting en aanpassingen in processen en gedrag. Ook door anders te verwarmen en daarbij gebruik te maken van duurzame energiebronnen wordt een pand energiezuiniger.

Zonnepanelen op eigen en/of andermans dak
Als alle daken op bedrijventerrein De Geer vol liggen met panelen produceert het terrein meer dan genoeg elektriciteit voor alle bedrijven. En dan blijft er zelfs over om ook woningen in Zwijndrecht te voorzien van duurzame energie.

Voor kleinverbruikers en grootverbruikers zijn er verschillende subsidiemogelijkheden. Ondernemingen die geen mogelijkheid hebben om panelen op eigen dak te realiseren, kunnen ook investeren in zon op andermans dak. Dit heet een postcoderoos project. Eblo Seats B.V. is de eerste ondernemer in de gemeente Zwijndrecht die hiervoor zijn dak beschikbaar wil stellen.

Mogelijkheden in kaart
Bij het ontbijt aanwezige enthousiaste ondernemers hadden allemaal weleens zonnepanelen overwogen. Bij enkele  ondernemers is de dakbedekking aan vervanging toe en dat is een mooi natuurlijk moment.

Voor geïnteresseerde aanwezige ondernemers bood de Omgevingsdienst een energiescan en advies aan. Hier wordt goed gebruik van gemaakt. Ook de mogelijkheden voor opwekking worden in samenwerking met Drechtse stromen verder onderzocht.

Eerste stap naar energieneutraal bedrijventerrein
Het ontbijt was een mooie start voor een gezamenlijk energiebesparings- en zonnepanelen project op de Geer. Hiermee is de eerste stap gezet richting een energieneutraal bedrijventerrein. Een investering in een duurzamere toekomst.

Onderschrift foto: Opening Energie(k) ontbijt ondernemers bedrijventerrein De Geer door wethouder Jacqueline van Dongen

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.