Gemeenteraad Zwijndrecht eist nauwe betrokkenheid bij veiligheidsonderzoek op Kijfhoek

09 juli 2018 door Hennie van der Zouw
Gemeenteraad Zwijndrecht eist nauwe betrokkenheid bij veiligheidsonderzoek op Kijfhoek

ZWIJNDRECHT - De gemeenteraad maakt zich zorgen over de veiligheid op het rangeeremplacement Kijfhoek. Deze zorg komt onder meer voort uit een recent incident dat op het emplacement plaatsvond. Een met styreen beladen wagen botste op een werkwagen.  Daarom vond gisteravond in aanwezigheid van ProRail een ingelaste raadsvergadering plaats. Er zijn nog veel te beantwoorden vragen. Duidelijk is, dat de raad nauw betrokken wil zijn bij de onderzoeken die nu worden uitgevoerd.

Incident
Op vrijdagochtend 15 juni waren werkzaamheden op het rangeeremplacement Kijfhoek gepland. Een met styreen belanden ketelwagon botste op een platte wagen die gebruikt werd voor werkzaamheden. Gelukkig liep het goed af. Maar, de raad realiseert zich dat dit ook anders had kunnen zijn. Daarom zijn raadsleden zeer bezorgd, gezien de ervaring met de grote brand op Kijfhoek in 2011.

De gemeenteraad heeft veel vragen. Hoe heeft dit kunnen gebeuren en waarom heeft ProRail dit incident niet kunnen voorkomen? Is er voldoende aandacht voor de veiligheidscultuur? Hoe waarborgt ProRail het naleven van de veiligheidsvoorschriften? Dit waren enkele vragen. Transparantie en openheid zijn voor de gemeenteraad heel belangrijk! De raad wil dat ProRail structureel communiceert naar de samenleving wat ze aan het doen zijn. Welke werkzaamheden vinden er plaats, waarom enzovoort. De communicatie moet echt beter!

ProRail bood allereerst excuses aan en lichtte aan de hand van een feitenrelaas toe hoe het incident heeft kunnen gebeuren. Duidelijk is dat er meerdere omissies waren. Een platte wagen stond onjuist geparkeerd, wissels waren niet afgeklemd en het "heuvelproces" kwam te vroeg opgang.

Onderzoek
Verder onderzoek van ProRail moet meer duidelijkheid geven over de toedracht en de te treffen maatregelen. Ook Inspectie Leefomgeving en Transport (ILenT) meldt dat zij een eigenstandig onderzoek gaat doen.
De raad heeft nadrukkelijk aangegeven dat de onderzoeken zich niet uitsluitend moeten richten op de techniek. De wijze van alarmeren en communiceren moet ook een plek krijgen in de onderzoeken. Bovendien moeten de onderzoeken zich richten op de veiligheidscultuur binnen ProRail. Daarvoor vindt de raad het incident ernstig genoeg.

Tijdelijke maatregelen
ProRail heeft tijdelijke maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. De onderzoeksresultaten worden na de zomer verwacht. Op basis van deze maatregelen worden definitieve maatregelen getroffen. Namens de gemeente Zwijndrecht nemen ook de Omgevingsdienst en de Veiligheidsregio deel aan het onderzoek van ProRail.

Beslotenheid
Omdat er nu alleen nog sprake was van een feitenrelaas en een volledig onderzoek nog moet plaatsvinden, heeft de gemeenteraad in beslotenheid vergaderd. De vragen vanuit de raad ten behoeve van het onderzoek worden nog uitgewerkt en later bekendgemaakt.
Nadat de uitkomsten van het onderzoek bekend zijn vindt er een openbaar debat plaats.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.