"Onderzoek naar Kijfhoek moet onafhankelijk zijn"

26 juli 2018 door Hennie van der Zouw
"Onderzoek naar Kijfhoek moet onafhankelijk zijn"

ZWIJNDRECHTSE WAARD -  De Zwijndrechtse gemeenteraad wil dat staatssecretaris Stientje van Veldhoven opdrachtgever wordt voor een onafhankelijk onderzoek naar de ongelukken op en de toekomst van rangeerterrein Kijfhoek.

Na vier ongelukken in de afgelopen maand vraagt de Zwijndrechtse raad zich af of de veiligheid op het immense rangeerterrein, waar gewerkt wordt met veel wagons met gevaarlijke stoffen, nog wel gewaarborgd is.

In een ingelaste vergadering spraken raadsleden hun twijfels uit over de onafhankelijkheid van het door spoorbeheerder ProRail aangekondigde onderzoek: "De slager gaat z'n eigen vlees keuren."

Fractieleider Fred Loos van ABZ, veruit de grootste partij in Zwijndrecht, vroeg zich hardop af of ProRail geld verdienen belangrijker vindt dan de omwonenden en hoe het gesteld is met de veiligheidscultuur op het terrein.

Dwangsommen
Ook vroegen raadsleden zich af of er op Kijfhoek meer gebeurt dan ze weten. De omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid legde ProRail al dwangsommen op voor elke volgende keer dat een incident niet gemeld wordt.
 
Op de publieke tribune zaten ook bestuurders uit omliggende gemeenten, zoals burgemeester Jan Heijkoop van Hendrik Ido Ambacht. Hij toonde zich na afloop verbaasd hoe hoog het conflict over Kijfhoek is opgelopen.

Ongelukken
"Als overheden elkaar gaan bestoken met dwangsommen zit je op een verkeerd spoor. Je moet als professionele overheidsdiensten samen de problemen oplossen", vindt Heijkoop.

"Die route hebben we eerder getracht te bewandelen", reageert Loos, "maar dat werkt niet, want er blijven daar steeds weer ongelukken gebeuren.En wie is er verantwoordelijk. Ook dat is vaag."

Onafhankelijk
Zowel de Veiligheidsregio, de Omgevingsdienst, de Inspectie Leefbaarheid en Transport en de gemeente Zwijndrecht zijn door ProRail bij het onderzoek betrokken.

Burgemeester Heijkoop is het met Loos eens dat ProRail niet de opdrachtgever van het onderzoek zou moeten zijn: "de leiding moet berusten bij een onafhankelijke partij."

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.