Fantastische karateresultaten op Europese kampioenschap in Portugal

06 augustus 2018

ZWIJNDRECHT / DORDRECHT - Het afgelopen weekend is de Nederlandse delegatie met 69 geselecteerde karateka’s teruggekomen uit Braga (Portugal). Deze selectie werd ook versterkt door zeven deelnemers van Karate Instituut Wairando (gevestigd in Dordrecht, Zwijndrecht, Hoogvliet en Schiedam).

Een week geleden zijn de karateka’s van Wairando naar Braga gegaan om in drie zeer volle toernooidagen in elk van hun onderdeel en categorie te strijden voor het goud. Voor Karate Instituut Wairando waren Robbin Ooms (4e dan), Isabel Mellegers (4e dan), Martha Pelkman (1e dan), Marcel Both (1e dan), Nadia Pieplenbosch (bruin), Jay Stigter (bruin) en Mila Pieplenbosch (blauw) geselecteerd.

De eerste dagen waren met name bedoeld om te wennen aan het klimaat en voldoende rust te hebben voor verschillende wedstrijddagen van het Europese kampioenschap 2018. Op donderdag hebben alle deelnemers de plichtplegingen gedaan, wegen, identificeren, registreren en de centrale Nederlandse training volgen. Op vrijdagochtend zijn de eerste kata-wedstrijden gedaan (schijnvechten) voor alle leeftijden en kumite (vechten) voor de jongsten tot 14 jaar in de middag.

In de kata-wedstrijden streden Isabel, Martha, Nadia en Mila om het goud. Het deelnemersveld was zeer sterk en groot. De uiteindelijke resultaten waren respectievelijk 3e plaats en dus brons, 6e plaats, 12e plaats en 5e plaats. In de tweede helft van de middag mocht Mila nog een wedstrijd doen in het onderdeel kumite samen met Jay. Mila streed in de categorie 8 t/m 9-jarigen en Jay in 10 t/m 11-jarigen. Na de verschillende wedstrijden stonden ze allebei in de wedstrijd om het brons. Jay pakte het brons en Mila net niet en daarmee eindigde zij op de 4e plaats net naast een podiumplaats.

De zaterdag waren de individuele kumite wedstrijden voor de volwassen: Robbin, Isabel, Martha en Marcel. Robbin kreeg in zijn eerste wedstrijd een spanjaard tegenover zich en die had hem, samen met zijn Spaanse coach die Robbin al jaren kent, zeer goed bestudeerd. Want Robbin verloor deze wedstrijd. Uiteindelijk behaalde hij de 3e plaats op het podium en kreeg brons. Martha verloor haar eerste wedstrijd en de tweede op de beslissing van de scheidsrechters en daarmee eindigde ze als vierde in haar poule. Marcel en Isabel deden het beter want beiden behaalden na een superspannend gevecht het zilver in de individuele kumite-wedstrijden.

De zondag was de laatste EK 2018 toernooidag. Deze dag stond met name in het teken van de teams, de open klasse en als afsluiter de Champions Cup. Robbin won de eerste twee wedstrijden in de open klasse, maar kwam toen weer de spanjaard tegen en verloor weer. Jay was teamlid en zijn team deed het fantastisch, samen met een ander Nederlands team kwamen ze tegenover elkaar te staan om het goud en zilver. Uiteindelijk behaalde hij met zijn team het zilver. In de Champions Cup stond Nederland tegenover Engeland. Bij de vrouwen mocht Lynn de titel verdedigen, maar de Engelse scoorde in de laatste seconden een punt en ze kon dit niet meer goed maken. Bij de heren was het Robbin en Joe Kellaway (Joe is een professionele karateka). Robbin verloor de wedstrijd met drie scorende technieken van Joe, tweemaal een stoot en eenmaal een achterwaartse trap naar het hoofd. Daarmee kwam met de laatste techniek de score voor Joe op 5 – 0, maar het was een titanengevecht verklaarde Joe later aan Robbin. Want deze maakte in de wedstrijd o.a. een geweldige veeg, die hem drie punten had kunnen opleveren, maar Joe viel neer in de verkeerde richting en daarmee kon Robbin niet scoren.

Al met al is het voor de Nederlandse delegatie een fantastisch toernooi geweest. Er zijn 53 medailles, waarvan 18 gouden, 16 zilveren en 18 bronzen, gescoord. Daarmee staat Nederland op nummer 1 van de meeste medailles van alle deelnemende landen. Portugal staat op de tweede plaats met 13 goud, 9 zilver en 10 bronzen en Engeland op de derde plaats met 38 medailles waarvan 12 goud, 11 zilver en 15 brons. Van alle landen was Nederland het sterkst op het kumite en het zwakst op de kata, dus daar kan nog een hoop progressie gemaakt worden. In totaal hebben er 760 deelnemers uit 14 landen meegedaan aan dit Europese kampioenschap in Braga (Portugal). Alle karateka’s inclusief die van Karate Instituut Wairando zijn zeer tevreden thuis gekomen.

V.l.n.r.: Martha Pelkman, Isabel Mellegers, Mila Pieplenbosch, Jay Stigter, Nadia Pieplenbosch, Marcel Both en Robbin Ooms.