Rotary Challange: 'Met twaalf auto's naar Gambia'

13 oktober 2017
Rotary Challange: 'Met twaalf auto's naar Gambia'

ZWIJNDRECHT - De start van de Rotary Challenge op zaterdag 21 oktober 9.00 uur vanaf Ames in Zwijndrecht, is het begin van een tocht per auto naar Gambia. In totaal rijden twaalf auto’s van Rotaryleden en aanhang met volle bepakking in 22 dagen naar Banjul, de hoofdstad van Gambia. In de auto’s zit materiaal voor ziekenhuizen en scholen in Mauritanië, Senegal en Gambia. De auto’s worden in Gambia geveild. De opbrengst hiervan is voor Stichting Scholenplan Gambia, een stichting die meisjes de kans geeft te studeren.

De Rotary Challenge is bedacht door Tineke Ruyter van Rotaryclub Zwijndrecht e.o.. Samen met Ronald van der Horst van Rotaryclub  Zwijndrecht Waal en Devel, heeft ze ruim een jaar lang presentaties gegeven bij andere Rotaryclubs in Nederland en België om zoveel mogelijk deelnemers en sponsoren enthousiast te maken voor de tocht naar Gambia. In totaal doen twaalf teams mee aan de Challenge.

Volgens Ronald van der Horst vergt de Rotary Challenge veel voorbereidingstijd van de deelnemers: “Alle teams moesten zelf een auto regelen die de tocht naar Gambia aan zou kunnen én waarin de materialen voor de ziekenhuizen en scholen vervoerd kunnen worden. Daarnaast moesten ze sponsoren zoeken, bruikbaar materiaal om weg te geven verzamelen, organiseren dat ze een maand naar het buitenland kunnen, een weekend proefkamperen om elkaar te leren kennen en informatie uit te wisselen, enzovoorts. Uiteindelijk is het alle twaalf teams gelukt alle noodzakelijke voorbereidingen te treffen en zijn ze klaar om te vertrekken.”

In  Mauritanië worden medische instrumenten, waaronder een echoapparaat en een couveuse voor de verloskundeafdeling,  afgeleverd in een klein ziekenhuis. In Senegal is slechts een kleine medische post, daar worden voornamelijk verbandmiddelen en medicijnen afgeleverd. De tocht eindigt in Gambia. Hier bezoeken de teams nog enkele projecten. Zoals het Lamin Health Center en enkele Primary Schools die worden gesteund door de stichting, waarna de auto’s geveild worden en de opbrengst hiervan overhandigd wordt aan Stichting Scholenplan Gambia. Daarna vetrekken de teams met het vliegtuig naar Nederland, en zullen ze ongetwijfeld terugkijken op een bijzondere ervaring.

Op de foto: Ronald van der Horst en Tineke Ruyter voor één van de auto’s.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.