Nieuw jeugdboek over Zwijndrecht gepresenteerd bij boekhandel Hyperion

02 oktober 2018 door Hennie van der Zouw
Nieuw jeugdboek over Zwijndrecht gepresenteerd bij boekhandel Hyperion

ZWIJNDRECHT - Zaterdag 6 oktober aanstaande wordt er een nieuw jeugdboek gepresenteerd wat zich afspeelt in het gebied tussen Zwijndrecht en Heerjansdam. Het boek ‘Gevangen in de griend’ is geschreven door Zwijndrechtenaar Gerrit Hemmes.

Het verhaal speelt in 1435, als de jongens al 4 jaar vrienden zijn. Sibold en Storm helpen de monniken met werk in de tuin, sjouwen van stenen, hout hakken. En Sibold helpt zijn vader ook, als dat nodig is. Maar als ze vrij zijn dan zitten ze in hun boomhut langs de Devel of varen met hun vlot op de Devel.
Op een dag ontmoet Sibold een vreemdeling op het pad tussen het klooster en zijn huis. Ongeschoren, vuile kleren, onvriendelijk. Het is een rare man, die zegt dat hij uit Rotterdam komt en hij vraagt de weg naar Dordrecht. Er klopt iets niet. Sibold blijft netjes en wijst hem de weg.

Als Storm en Sibold op een warme zomerdag heerlijk op een strandje liggen te genieten van het mooie weer, breekt er plotseling een onweer los. Ze springen op hun vlot en proberen weer terug te varen. Dat lukt niet, dus Storm springt er af om te proberen het vlot te redden, maar de wind en de stroming nemen Sibold mee. Storm blijft achter.

In de wind, regen, hagel en het onweer (en in het donker) drijft het vlot een heel stuk de Devel af tot het in een visnet blijft hangen. Met veel moeite klimt Sibold op de kant. Hij breekt een been, strompelt naar een huis, waar hij naar binnen getrokken wordt door de vreemde man die hij eerder op het pad was tegengekomen. Daar is ook een heel vriendelijke vrouw, die een verband en een spalk om zijn gebroken been doet. Dan blijkt dat de man een uit de gevangenis van Dordrecht ontsnapte boef is, die zich in dat huis voor de politie heeft verstopt en de vrouw in haar huis gevangen houdt. En nu is Sibold ook zijn gevangene!

Storm is ondertussen naar de vader en moeder van Sibold gerend en hij vertelt wat er is gebeurd. Vader, Florijs en Storm gaan Sibold zoeken. Aan het eind van de nacht ontmoeten ze Sijmen de visser, die net thuiskomt en een vlot in zijn visnet heeft ontdekt. Sijmen vraagt of ze met hem meegaan naar zijn huis om op adem te komen.

Als Sijmen zijn huis binnen stapt en zijn vrouw begroet, dan geeft de boef hem een klap met een stuk hout op zijn hoofd en ontsnapt. Vader, Florijs en Sibold gaan achter de boef aan. Lukt het ze om de boef te vangen en zal Storm zijn ouders nog terug vinden?

Gerrit Hemmes (1948) woonde in Barendrecht en in Zwijndrecht. Hij was computerprogrammeur, teamleider, projectleider en gaf programmeerlessen. Zijn interesse is breed, met speciale belangstelling voor automatiseringszaken en techniek. Hij doet aan stamboomonderzoek en hij leest hij graag, met name detectives, thrillers en soms wat science fiction.

Tijdens zijn wandelingen en fietstochten door de Zwijndrechtse waard dacht hij na over hoe de mensen hier vroeger misschien woonden, leefden en wat ze meemaakten. Hij besloot om er een spannend kinderboek van te maken.

Het boek wordt zaterdag 6 oktober om 14.00 uur overhandigd aan loco-burgemeester Jolanda de Witte bij Boekhandel Hyperion in winkelcentrum Walburg. Daarna is het boek daar te koop en zal de auteur het boek signeren.

Gerelateerde wijken:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.