Zwijndrechtse dierenhelden maken zich druk om meer dan zwerfafval alleen

02 oktober 2018 door Hennie van der Zouw
Zwijndrechtse dierenhelden maken zich druk om meer dan zwerfafval alleen

ZWIJNDRECHT - De BeestenBende kiest voor KLETSKOEK! festival. De derde editie van het KLETSKOEK! festival in Zwijndrecht verandert het Hart van Meerdervoort voor een dagje in een safari. Op 4 oktober, tijdens Dierendag en de Nationale Week van de Opvoeding mogen gezinnen uit heel Zwijndrecht er gratis meedoen aan allerlei spellen en activiteiten. En dit jaar kan KLETSKOEK! daarbij ook rekenen op de actieve bijdrage van De BeestenBenders en hun ouders.
Samenspel tussen ouder en kind

'Opvoeden is samenspel', dat is het thema van de Week van de Opvoeding en het KLETSKOEK! festival. Kinderen en hun ouders wacht een gezellige middag die vooral draait om samenzijn en leuke dingen met elkaar doen. Zo kunnen bezoekers een dierenmasker knutselen en zweten tijdens een dansworkshop. Bovendien organiseert De BeestenBende geheel in stijl een speciale zwerfafvalrace. Als fervente beschermers van de dieren in de buurt, tegen het gevaar van zwerfafval, gaat het BeestenBende-team tijdens het festival nog meer kinderen uitnodigen om ook regelmatig een opruimrondje te maken. Meer dan 150 Zwijndrechtse kinderen en hun ouders zijn intussen al lid geworden van deze nationale club.
Avonturen rond actuele thema’s

Als dank voor hun inzet gaan De BeestenBenders nu al jaarlijks meerdere malen op (dieren)avontuur, via speciale evenementen.  En vanaf dit schooljaar komen ze daarbij in Zwijndrecht ook in aanraking met andere actuele thema’s. Zo onderzoeken ze dit najaar het thema ‘jong&oud’, over de verschillende generaties die leven in hun buurt en stad. De kinderen van De BeestenBende bezoeken dan een verzorgingshuis, waar ze samen met de bewoners hun creativiteit uitleven en een spannende ‘generatiequiz’ spelen.
Dankzij hun opruimrondes dragen de Bende-leden en hun ouders niet alleen bij aan een schone wijk voor iedereen die daar leeft, maar leren ze ook de stad én elkaar beter kennen. Wethouder Jacqueline van Dongen over het goede werk van De BeestenBende: ‘Je ziet kinderen en ouders die zich oprecht druk maken om alles wat hen lief is in hun buurt en stad. Daarmee helpen ze actief mee om Zwijndrecht een schonere en gezelligere stad te maken voor iedereen.’
Een groeiende club dierenhelden

Sinds 2004 zijn al meer dan 12.000 kinderen lid geworden van De BeestenBende. Met het groeiende aantal leden, blijven ook de nieuwe ideeën bij het BeestenBende-hoofdkwartier binnenstromen. Zo is er dit jaar de introductie van ‘De BeestenBende-Buddy’ en van De BeestenBendeBarometer. Oud-BeestenBenders kunnen voortaan als ‘buddies’ meehelpen op de evenementen voor de jongere kinderen. En De BeestenBendeBarometer is een

opiniepanel speciaal voor en door BeestenBende-leden. Via de BeestenBende-app kunnen zij meediscussiëren over allerlei onderwerpen die interessant zijn voor kinderen van 6 tot 12 jaar.
Het BeestenBende project

De BeestenBende is een gratis ‘club’, voor kinderen van 6 tot 12 jaar uit gemeenten in heel Nederland. Als BeestenBende-lid help je mee om je buurt schoon te houden voor mens én dier. In ieder geval één keer per maand ruimen de kinderen in teams hun eigen wijk op. Elk team heeft minstens één volwassen begeleider. Als blijk van waardering maken de bendeleden in de loop van het schooljaar allerlei spannende avonturen mee, binnen en buiten de gemeente. De BeestenBende is een (wetenschappelijk onderbouwd) concept waarbij kinderen actief invloed hebben op de leefbaarheid van hun buurt. Het initiatief is enige jaren geleden door ‘SBS Het Beste Idee van Nederland’ gekozen bij de beste zwerfafvaloplossingen van Nederland.

De BeestenBende heeft haar eigen gratis app, verkrijgbaar in de App Store (iOS) of Google Play Store (Android).

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.