Begroting voor 2017 is sluitend, de jaren erna laten zelfs financiële ruimte zien

21 oktober 2016
Begroting voor 2017 is sluitend, de jaren erna laten zelfs financiële ruimte zien

ZWIJNDRECHT - Burgemeester en wethouders van Zwijndrecht zijn trots op de behaalde successen in deze collegeperiode. “Er is nog wel het een en ander te doen, maar op veel punten zijn resultaten geboekt”, zo is te lezen in de begroting die het college aanbiedt aan de gemeenteraad. De begroting voor 2017 is sluitend, de jaren erna laten zelfs financiële ruimte zien.

Het college van B&W kiest vooral voor samenwerking met de samenleving. Er zijn veel positieve resultaten bereikt, zoals met de Vivera wijkteams waarin verschillende organisaties samenwerken om mensen te helpen bij maatschappelijke en sociale vragen.

Inwoners, politie en maatschappelijke instellingen behalen goede resultaten voor veilige buurten. Zo is het aantal woninginbraken verminderd. Inwoners scheiden hun afval steeds beter. Vooral de oranje container wordt intensief gebruikt, zodat de hoeveelheid restafval afneemt. De samenwerking op het gebied van kunst en cultuur krijgt een extra impuls, naast de aandacht voor sport en recreatie.

Samenwerking
Met ondernemers wordt het economisch actieprogramma uitgevoerd. Er is een ondernemersfonds opgericht dat een bijdrage zal leveren aan de ontwikkeling en aantrekkelijkheid van het bedrijfsleven in Zwijndrecht.

Samenwerking zoeken het college en de gemeenteraad ook om ‘Zwijndrecht energieneutraal’ in 2050 te bereiken. Het college benadrukt verder de samenwerking in de Drechtsteden. Zwijndrecht wil een sterke speler zijn in de regio. Dat is vooral nodig op sociaal-economisch gebied.

Plezierig
Bij de Kadernota, in juni 2016, rekende het college nog met een extra verhoging van de OZB (onroerendezaakbelastingen). In september werd bekend dat het Rijk de vergoeding aan de gemeenten verhoogt. De OZB kan daardoor beperkt blijven tot één procent infltie. Wethouder Aaike Kamsteeg (Financiën): “De economische ontwikkelingen in ons land zijn positief. Dit merken wij nu lokaal aan de vergoeding die we via het gemeentefonds van het Rijk gaan ontvangen. Voor onze gemeentekas is dit een plezierige ontwikkeling.”

Krappe budgetten
Toch blijft het college behoedzaam, vanwege enkele risico’s. Vanaf 2017 kort het Rijk fors op de Wmo en Jeugdzorg. De verwachting is dat de budgetten voor de Wmo toereikend zijn, maar de budgetten voor de jeugdzorg zijn nu al aan de krappe kant.

Net als in 2015 wordt in 2016 en volgende jaren een tekort verwacht op de bijstandsuitkeringen. Het aantal bijstandsgerechtigden is groot, vooral ook door het grote aantal statushouders zonder werk.

Meer lezen
De gemeenteraad bespreekt de begroting op dinsdag 8 november in de raadzaal van het gemeentehuis, Raadhuisplein 3. Meer over de begroting is te lezen op www.zwijndrecht.nl/gemeenteraad.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.