Gemeente Zwijndrecht doet mee met Nationaal Schoolontbijt

15 november 2016
Gemeente Zwijndrecht doet mee met Nationaal Schoolontbijt

ZWIJNDRECHT - In de week van het Nationaal Schoolontbijt gaven kinderen van de Brug en De Steenen Kamer samen met wethouder Jolanda de Witte en burgemeester Dominic Schrijer het goede voorbeeld. Zij begonnen de dag met een heerlijk ontbijt.

Op woensdag 9 november ging de wethouder ontbijten met de kinderen van groep 3 van basisschool De Brug. Op vrijdag 11 november bezocht de burgemeester De Steenen Kamer voor een heerlijk ontbijt.

De Brug
Jolanda de Witte heeft in groep 3 een hapje meegegeten. Ze kreeg spontaan een plekje aangeboden bij een groepje kinderen. Aan de ontbijttafel maakten de kinderen en de wethouder uitgebreid kennis met elkaar en wisselden ze van gedachten. Zowel de wethouder als de kinderen vonden het ontbijt erg leuk en lekker. Jolanda de Witte: " Om lekker fit aan de dag te beginnen is een gezond ontbijt een goede start."

De Steenen Kamer
Burgemeester Dominic Schrijer is naar De Steenen Kamer gegaan en heeft met de kinderen ontbeten in de aula van de school. Jennifer de Wijs-Saris (directeur): "Ik vind het bijzonder dat de burgemeester hier is komen ontbijten, omdat wij een school zijn met speciaal basisonderwijs is het lastig om met alle kinderen naar het gemeentehuis te komen. Vandaar dat wij de burgemeester hebben gevraagd om hierheen te komen. Omdat de kinderen hier elke dag op school eten, is de school altijd bezig met gezonde voeding."

Donatie aan Jantje Beton
Aan het eind van het ontbijt bij De Steenen Kamer betaalde de burgemeester symbolisch voor zijn ontbijtje met een donatie van €100 aan Jantje Beton, bij deze 14e editie het goede doel van Het Nationaal Schoolontbijt. Samen met kinderen zorgt Jantje Beton voor avontuurlijke speelbuurten, gezonde schoolpleinen en uitdagende speelplekken.
 
De burgemeester kijkt met plezier terug op de bijzondere ontbijtontmoeting: "Het is belangrijk om gezond te ontbijten: dat is een goed begin van de dag."

Waarom ontbijten
Een auto rijdt niet zonder benzine en een telefoon werkt niet met een lege batterij. Dat vinden we heel gewoon. Helaas is het nog steeds zo dat veel kinderen niet altijd of niet gezond ontbijten. Terwijl je lichaam echt een ontbijtje nodig heeft om met energie aan de dag te beginnen. Zeker omdat je lijf het 's nachts zonder eten heeft moeten doen. Het ontbijt geeft je 10 tot 15% van de energie en voedingsstoffen die je dagelijks nodig hebt. Vooral energie uit koolhydraten zoals in brood is belangrijk om op te starten. Die heb je nodig om te leren, te werken te sporten en te spelen!
Het Nationaal Schoolontbijt heeft de steun van het Voedingscentrum, Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG), de Hartstichting, de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Daarnaast is Het Nationaal Schoolontbijt ambassadeur van Gezonde School, een samenwerkingsverband tussen RIVM Centrum Gezond Leven, onderwijsraden, gezondheidsfondsen en kennisinstituten.

Wat is JOGG
JOGG staat voor jongeren op gezond gewicht en is nodig omdat er veel kinderen overgewicht hebben. In Zwijndrecht zelfs bijna één op de vijf. Daar doen we wat aan, samen met verschillende partners zoals kinderopvang, scholen, sportclubs, de Toppies en Albert Heijn. We geven aandacht aan gezonde voeding en voldoende beweging.

Want, gezond eten en drinken, dagelijks bewegen en sporten moet ook voor jou de gewoonste zaak van de wereld worden.

Bovenste Foto: Burgemeester Dominic Schrijer overhandigt een cheque voor Jantje Beton

Onderste Foto: Wethouder Jolanda de Witte ontbijt bij De Brug.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.