Anthony van Assche stopt met turnen

12 november 2018 door Hennie van der Zouw
Anthony van Assche stopt met turnen

ZWIJNDRECHT - De 29-jarige O&O-turner vindt het tijd om een nieuwe weg in te slaan. “Ik heb een mooie tijd gehad die ik voor geen goud had willen missen. Maar het is tijd om iets anders te gaan doen,” vertelt Van Assche, die zich nu zal richten op zijn carrière als turntrainer. 

De afgelopen twee jaar kampte Van Assche met diverse blessures. In 2016 turnde hij bijvoorbeeld de Nederlandse titelstrijd ondanks een liesbreuk (links) en een afgescheurde pees in zijn duim. “Het heeft lang geduurd om daar weer van te herstellen, maar in 2017 was ik eigenlijk fitter dan ik ooit geweest was. Eind 2017 voelde ik echter weer iets in mijn lies, maar dit keer aan de andere kant. Het bleek opnieuw een liesbreuk te zijn. In april 2018 ben ik daaraan geopereerd en bij de NK in juni 2018 turnde ik een basisoefening aan ringen.” 

Uiteindelijk waren het de blessures die ervoor zorgden dat Van Assche aan het denken werd gezet. “Het is tijd dat ik aan mijn lichaam ga denken, ik wil mezelf niet kapot turnen. Het is goed geweest,” vertelt hij over zijn besluit om te stoppen.

Vaste waarde
Van Assche maakte in 2005 zijn WK-debuut in Melbourne en turnde daarna de WK’s van 2006, 2007, 2009, 2011 en 2014. Van Assche kwam daarnaast ook in actie tijdens de Europese kampioenschappen van 2006 (junior), 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2013 en 2017.

Ook maakte hij deel uit van de ploeg die tijdens het Test Event van 2016 een teamticket voor de Olympische Spelen veroverde. “Ik heb heel veel mooie wedstrijden mee mogen maken, maar het Test Event was een van de mooiste. Daar wisten we ons te plaatsen voor de Olympische Spelen van 2016,”
vertelt Van Assche.

In 2009 greep de turner uit Sas van Gent zijn eerste Nederlandse titel in de meerkamp. “Die titel zal ik nooit meer vergeten. Dat was heel mooi. Ook heb ik aan ringen diverse wereldbekerfinales mogen turnen.”

Trainer
Van Assche wil zich nu richten op zijn loopbaan als turntrainer en is daar al druk mee bezig. “Ik heb verschillende diploma’s en geef eigenlijk al jaren les. Van jongs af aan heb ik al gezegd dat dit mijn toekomst is. Daarnaast ben ik ook in te huren voor clinics.”

Wat dat betreft blijft hij nog altijd betrokken bij de turnsport. “Ik wil de KNGU, bondscoach Bram van Bokhoven, mijn trainer Jeroen Jacobs en ook Roel Bron en Joke Rosler enorm bedanken voor alles wat ze voor me hebben gedaan tijdens mijn loopbaan,” besluit hij.

Ook bondscoach Bram van Bokhoven sprak zijn waardering uit voor Van Assche. “Ik wil Anthony bedanken voor zijn jarenlange inzet voor het Nederlandse turnteam,” aldus Van Bokhoven.

De KNGU is Anthony van Assche dankbaar voor zijn inzet in de afgelopen jaren en wenst hem veel succes met zijn maatschappelijke carrière. Ook O&O is Anthony zeer erkentelijk voor  al wat hij voor de club betekend heeft en wensen hem een succesvolle toekomst.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.