Basisschoolleerlingen gecertificeerd mini-sportcoach

26 november 2018 door Hennie van der Zouw
Basisschoolleerlingen gecertificeerd mini-sportcoach

ZWIJNDRECHT - Zwijndrecht is sinds gisteren een groot aantal mini-sportcoaches rijker. De Toppie Sportcoaches van Zwijndrecht zijn dit jaar samen met Jongeren Op Gezond Gewicht gestart met het project Mini Sportcoach. Kinderen van verschillende basisscholen hebben les gekregen hoe zij een sportcoach kunnen helpen en een ambassadeur voor gezondheid en bewegen kunnen zijn. Wethouder Jolanda de Witte (Gezondheid, Onderwijs) reikte gistermiddag de certificaten uit aan de kersverse Toppie Minicoaches.

De cursus mini-sportcoach is bedoeld voor kinderen uit groep zes, zeven en acht, die het leuk vinden om  een groep kinderen te begeleiden en actief bezig te zijn. Onder professionele begeleiding van de Toppie Sportcoaches maakten de kinderen van Kindcentrum Juliana, de Brede School Heer Oudelands Ambacht (De Develhoek en de Notenbalk) en de Brede School Kort Ambacht (De Bron en De Dolfijn) kennis met het lesgeven in een sport of een spel. Per brede school hebben ongeveer acht à tien kinderen de cursus na schooltijd gevolgd.

Ambassadeur
"Sporten en bewegen is leuk en gezond ", aldus wethouder De Witte. "Met deze cursus leren kinderen hoe ze op een leuke, laagdrempelige manier sportspelletjes aan leeftijdsgenoten kunnen uitleggen. Een goed voorbeeld doet goed volgen en wat is er leuker dan een goede ambassadeur zijn voor jouw school?"

Onder professionele begeleiding van de Toppie Sportcoaches, Maarten, Jordi en Jochem hebben de kinderen kennisgemaakt met het lesgeven in sport of spel. Ze leerden onder andere over de rol als lesgever, waarbij ze een activiteit uitleggen aan andere kinderen en de rol als scheidsrechter aan het oefenen zijn. Een rol waarbij ze leerden consequent om te gaan met de spel en gedragsregels. Naast veel praktijkvoorbeelden hebben de kinderen ook theorie in les- en leiding geven van sport en/of spel gekregen en ervoeren ze meteen hoe het is te coachen. Verder hebben de kinderen praktijkervaring opgedaan en op het schoolplein lesgegeven in zelf verzonnen sportspellen. Zo werden ze ambassadeurs en zorgden ze voor een actiever sport- en beweegaanbod tijdens de pauzes.

Certificering
Nu de leerlingen het hele traject hebben afgerond, kunnen ze bij scholen ook ingezet worden tijdens sportdagen, pauzes of bij andere sportactiviteiten van school en/of Toppie-evenementen. De certificering is het bewijs dat ze de cursus goed hebben afgerond en bekwaam zijn om onder toezicht van docenten een sport, spel of activiteit te geven.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.