'Een warm hart voor elkaar' is het motto van de Nieuwjaarstoespraak van Burgemeester Dominic Schrijer

10 januari 2017
'Een warm hart voor elkaar' is het motto van de Nieuwjaarstoespraak van Burgemeester Dominic Schrijer

ZWIJNDRECHT - Hieronder de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Dominic Schrijer van Zwijndrecht, uitgesproken op de nieuwjaarsreceptie van maandag 9 januari 2017 in het gemeentehuis van Zwijndrecht.

"Allereerst de beste wensen voor iedereen hier aanwezig. Welkom in het gemeentehuis van Zwijndrecht, bij de nieuwjaarsreceptie voor de hele gemeenschap.

Goed om te zien dat zoveel betrokken burgers, ondernemers, mensen die actief zijn bij sportverenigingen, het welzijnswerk en de zorg, onderwijs, politie, brandweer, kerken, hier aanwezig zijn.

Vier jaar geleden, zo is mij verteld (ik was daar niet bij), was de laatste nieuwjaarsreceptie op deze plek en die kon wel wat nieuwe energie gebruiken. Wij zijn op pad gegaan om die energie op te halen in de samenleving. In 'het Loket', bij het mooie, nieuwe bedrijf Eblo, op de Geer en bij het fraai opgeknapte voormalige theater, nu het Spektakel, dat door Gran Bras wordt gerund.

Nu is het weer tijd om de nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis te houden. Het huis van de gemeenschap wat mij betreft. Natuurlijk met de ondernemers. En in de toekomst kan het ook met andere organisaties waarmee we samen de Zwijndrechtse gemeenschap vormen.

Ik vestig zo de nadruk op die gemeenschap, omdat juist gemeenschappelijkheid zo onder druk staat in deze tijd. Ik zie veel mensen in verwarring, in onzekerheid, met onbehagen. Een aantal spraakmakende verkiezingen en stemmingen in binnen- en buitenland getuigt daarvan.

Zekerheden zijn weggevallen, al was het maar de zekerheid dat onze kinderen het beter krijgen dan wijzelf. Ja, de economie gaat goed, maar niet voor iedereen. Vraag maar aan de mensen in Zwijndrecht die vorig jaar hun baan verloren bij gerenommeerde bedrijven, of dat nu bij Heerema of V & D was. Mensen voelen zich soms alleen staan. Soms ook alleen gelaten door de overheid, die immers steeds vaker zegt dat mensen problemen zelf op moeten lossen.

Maar wat als je het niet op eigen kracht kunt?
Daar heeft de landelijke overheid onvoldoende antwoord op. Gelukkig is het antwoord op plaatselijk niveau beter. Juist in een gemeente / gemeenschap als Zwijndrecht zie ik namelijk ook een heel andere beweging.

Juist hier in Zwijndrecht zie ik ook wat mensen voor elkaar kunnen en willen betekenen.

Juist hier in Zwijndrecht zie ik wat het betekent om hart voor elkaar te hebben.

Een warm hart voor elkaar, dat motto wil ik graag aan deze bijeenkomst geven. U ziet dat hart ook terug in de aankleding van het gemeentehuis. Alhoewel een aantal van onze buren voor volgend jaar wel graag ietsjes warmere kleuren willen van de verlichting. Elkaar een warm hart toedragen, of met dat prachtige Nederlandse woord: Barmhartigheid.

Barmhartigheid is niet zozeer een gevoel van mededogen met de ander, barmhartigheid betekent ook dat je je gevoel in daden omzet, dat je de ander echt helpt. Ik zie gelukkig veel barmhartigheid in Zwijndrecht. Ik noem slechts een paar voorbeelden, zonder iemand te kort te willen doen want er zijn veel mensen die elkaar helpen.

- De kledingbank in de oude Dolfijnschool aan de Sumatralaan, gedraaid door 40 -50 vrijwilligers uit Zwijndrecht, Heerjansdam en Hendrik-Ido-Ambacht.
- Chique aan het Maasplein. Ook hier gebruikte kleding, maar dan vooral de duurdere merken kleding, sieraden en tassen. Ook hier vrijwilligers, en inmiddels ook erkend als leerbedrijf. Een deel van de opbrengsten gaat naar Stichting Scholenplan Gambia.
- De verschillende initiatieven, naast de Voedselbank, op het gebied van voedselhulp.
- En we zouden het al weer bijna vergeten zijn: de inzet van een grote groep vrijwilligers voor de opvang van vluchtelingen in de Hobbemastraat om hun tijdelijke verblijf zo aangenaam mogelijk te maken.
- En dan noem ik nog niet eens de Seniorenbus, of het Thomashuis. De laatste woonplek van onze moedige Tante Mien, ook een bewoonster met een groot hart. Vorig jaar beloofde ik met haar naar De Kuip te gaan en dat hebben we gedaan. Op 20 maart 2016, de start van de comeback van Feyenoord, die nog steeds gaande is. Helaas is Tante Mien ons in oktober jongstleden ontvallen.

Het afgelopen jaar hebben we als gemeentebestuur de samenleving volop opgezocht. Met werkbezoeken aan bedrijven en aan verschillende wijken in onze gemeente.

Terugkijkend op het afgelopen jaar wil ik een aantal zaken noemen.
- De financiën van de gemeenten zijn op orde. Maar Aaike Kamsteeg plaatst daar als wethouder Financiën wel de kanttekening bij dat we een hoge schuld hebben en ons geen luxeuitgaven kunnen veroorloven.
- Het Multifunctioneel Centrum Hart van Meerdervoort aan de Karel Doormanlaan zou ik geen luxe-uitgave willen noemen. Dit is nu al letterlijk en figuurlijk het hart van de wijk Kort Ambacht. En dat blijkt uit het aantal bezoekers. Kwamen er in het oude gebouw 50 mensen per week, nu zijn dat er 500 per week.
- Over wijken gesproken. Wij zijn met wethouder Jolanda de Witte blij dat we nu in elke wijk van Zwijndrecht en in Heerjansdam Vivera wijkteams hebben. Teams met professionals die alle inwoners van
Zwijndrecht informatie, advies en ondersteuning geven over wonen, zorg, welzijn en inkomensondersteuning.
- We zijn ook blij met de extra activiteiten voor jong en oud. In het Develpark werd het WATTAN-festival voor en door jongeren georganiseerd; ook is daar een voetbalkooi voor jongeren geopend. Er is een cultureel platform opgericht en hier in de expositieruimte van het gemeentehuis hadden we mooie exposities.
- Het betaald parkeren in Winkelcentrum Walburg was echt een onderwerp waar winkeliers en klanten niet over uitgepraat raakten in 2016. Winkeliers, inwoners en gemeenteraad zijn heel blij dat het betaald
parkeren is afgeschaft. Het is weer druk in het winkelcentrum. En dat zien de ondernemers terug in hun omzet. Die is tussen de 15-25% is gestegen t.o.v. de vergelijkbare periode in 2015.
- Dat zijn cijfers waar een wethouder als Robert Kreukniet van smult. Zoals wij allemaal blij zijn met de komst van allerlei nieuwe bedrijven naar Zwijndrecht (groot en klein). Ook ondernemers merken dat het in Zwijndrecht niet alleen prettig wonen is, maar ook heel goed ondernemen. Ook bedrijven maken deel uit van onze gemeenschap.
-  Binnen het bestuur hebben we afscheid moeten nemen van wethouder Henk Mirck en hebben we een goede opvolger mogen begroeten met Jacqueline van Dongen. Voor haar voelde Zwijndrecht eigenlijk als thuiskomen, na drie jaar in het Hoge Noorden (Den Helder). Groen en duurzaamheid zit bij haar in de
genen.
- Als burgemeester ben ik ook erg tevreden over de daling van het aantal woninginbraken. Een zorgpunt blijft wel het aantal diefstallen uit auto's, schuurtjes en de fietsdiefstallen. Gemeenten en politie kunnen deze vormen van criminaliteit niet alleen terugdringen.
- Daarom ben ik blij met inzet van inwoners die hun bijdrage willen leveren aan de veiligheid en leefbaarheid, die actief zijn in de wijkpreventieteam, aangesloten zijn bij een van de buurtwhatsappgroepen of lid zijn van Burgernet.
- De politie is met veel mensen hier aanwezig. Ik vind dat wij ons gelukkig mogen prijzen met een mooi en goed functionerend politiewijkteam. Er is de laatste jaren veel veranderd voor de politiemensen in Nederland. Ook hier zijn een aantal nieuwe gezichten. De inzet en betrokkenheid voor Zwijndrecht, ondanks alle veranderingen, waardeer ik bijzonder.
- De noodkreet naar aanleiding van Oudejaarsnacht snap ik. De aanpak van het afsteken van illegaal knalvuurwerk wordt bemoeilijkt door de verkoop van knalvuurwerk aan particulieren. De oproep om te stoppen met de verkoop van consumenten knalvuurwerk ondersteun ik.

Ik sprak eerder over een warm hart voor elkaar hebben. Daarvoor is het nodig dat we ook als mensen met uiteenlopende achtergrond met elkaar in gesprek komen, wit – zwart, jong – oud, rijk - arm. Om elkaars denk- en leefwereld beter te begrijpen.

Leer elkaar kennen en de vooroordelen worden minder of verdwijnen. De onderlinge verbondenheid wordt bevorderd. Een initiatief dat dit bevordert is het Nationale gesprek. Het is een initiatief van een groepje ervaren mediators, waar inmiddels meerdere burgmeester aan meedoen. Als burgemeester wil ik hier dit jaar mee starten in Zwijndrecht. Omdat ik geloof in verbondenheid van mensen. Omdat ik geloof dat het antwoord op onbehagen en onzekerheid niet ligt in de luiken sluiten en het gezicht van de ander afwenden. Omdat ik geloof dat juist in een plaats als Zwijndrecht ruimte is voor die gemeenschappelijkheid. En daarom krijgt iedere bezoeker hier ook een attentie mee in de vorm van een hart. Ik wens u allen een Gelukkig nieuwjaar, met warm hart voor elkaar."

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.