Zwijndrecht ontvangt certificaat 'dementievriendelijke gemeente'

18 januari 2019 door Hennie van der Zouw
Zwijndrecht ontvangt certificaat 'dementievriendelijke gemeente'

ZWIJNDRECHT - Vanaf vandaag is de gemeente Zwijndrecht officieel een dementievriendelijke gemeente. Een gemeente waar mensen oog hebben voor en rekening houden met mensen met dementie en hun naasten. Vanmiddag reikte Arie Slob, voorzitter van het regionale bestuur van Alzheimer Nederland, het certificaat en een sticker uit aan wethouder Jolanda de Witte. Een mooi resultaat van de gezamenlijke inspanning en een stimulans om op de ingeslagen weg verder te gaan.

Begin 2016 sloot de gemeente een convenant af met Alzheimer Nederland. Er werden afspraken gemaakt en doelen gesteld om de gemeente dementievriendelijker te maken. Er is geïnvesteerd in meer en toegankelijke respijtzorg, meer dagbesteding voor mensen met dementie en informatie en advies over de ziekte.

De inzet is erop gericht dat mensen met dementie en hun mantelzorgers kunnen blijven meedoen in hun eigen buurt en wijk. Er is gestart met Alzheimercafés en activiteiten op Wereld Alzheimer Dag, zodat er meer bekend wordt over de ziekte dementie en de gevolgen hiervan. In de wijken werken huisartsen en praktijkondersteuners veel samen met de casemanagers dementie die vanuit de Swinhove groep en Aafje hun cliënten bezoeken. Voor mantelzorgers is er als uiting van waardering een mantelzorgpas waarmee zij diverse diensten (met korting) kunnen kopen. Inmiddels hebben 600 mensen in Zwijndrecht deze pas. Ook zijn er voor mantelzorgers met een dementerende partner activiteiten, die samenvallen met dagbesteding voor de zieke partner.

Wethouder Jolanda de Witte: “We zetten ons in voor een dementievriendelijke samenleving, zodat mensen met dementie zo lang mogelijk blijven meedoen. Gewoon in de eigen buurt, op hun vereniging of club. Ook krijgen mantelzorgers ondersteuning om de zorg thuis te kunnen blijven volhouden. Een klein beetje hulp kan een groot verschil maken.”

Namen op de foto v.l.n.r.: Corien van Poortvliet (De Swinhove Groep Zwijndrecht en coördinator Alzheimercafé), Jolanda de Witte en Arie Slob, en sticker dementievriendelijke gemeente.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.