FNV stelt ultimatum aan Sime Darby Unimills om laag loonbod en verschil in vergoedingen

22 januari 2019
FNV stelt ultimatum aan Sime Darby Unimills om laag loonbod en verschil in vergoedingen

ZWIJNDRECHT - De cao-onderhandelingen zijn stukgelopen bij palmolieproducent Sime Darby Unimills, kortweg SDU, uit Zwijndrecht. Het bedrijf biedt slechts 3,9% loonsverhoging voor een cao van anderhalf jaar. Daarnaast weigerde het bedrijf deel te namen aan een cao-overleg in januari en liet daarmee de onderhandelingen stilvallen.

De leden zijn het getraineer van hun werkgever zat en zijn bereid om acties te voeren voor een goede cao. Daarom heeft FNV Procesindustrie de palmolieproducent een ultimatum gesteld tot dinsdag 22 januari om 12.00 uur. Om acties voor te zijn, heeft het bedrijf alvast een kort geding aangespannen dat donderdag in Utrecht dient.

De FNV-leden eisen van hun werkgever een loonsverhoging van 7,5% voor 18 maanden, afschaffen van jeugdschalen, gelijktrekken van overwerktoeslagen en bonusregelingen voor iedereen. Om de doorgeslagen flexibilisering tegen te gaan, moet structureel werk worden uitgevoerd door mensen met vaste contracten. Op het gebied van duurzame inzetbaarheid willen de werknemers graag een generatiepact waarbij medewerkers vanaf 60 jaar korter gaan werken met behoud van pensioen, zodat jongeren vast werk kunnen krijgen.

Nurettin Altundal, bestuurder FNV Procesindustrie: ‘Bij het bedrijf Sime Darby Unimills gaan cao-onderhandelingen altijd supertraag en moeizaam. Deze keer was daarop geen uitzondering, maar nu is de maat vol voor de werknemers. We hebben SDU meerdere keren verzocht met ons in gesprek te gaan en daarin stappen te zetten voor een goede cao, bijvoorbeeld op 7 en 11 januari. In plaats van naar hun werknemers te luisteren, zijn ze druk met een kort geding tegen acties die nog niet zijn aangekondigd.’

Sime Darby Unimills is een producent van palmolie en andere vetten met 200 werknemers in Zwijndrecht. De cao is afgelopen op 1 januari 2019, maar de cao-onderhandelingen hebben al vijf rondes gehad zonder goed resultaat.

Bron foto: Google Streetview. Sime Darby Unimills is gevestigd aan de Lindtsedijk 8 in Zwijndrecht.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.