Vondst kerkhof uit late Middeleeuwen bij Lindtse kerk

05 april 2017
Vondst kerkhof uit late Middeleeuwen bij Lindtse kerk

ZWIJNDRECHT - Bij rioleringswerkzaamheden in de Bloemenbuurt zijn greppels, een kerkhofmuur en een kerkhof uit de late Middeleeuwen (tussen 1331 en 1500) gevonden. Bij de Lindtse kerk aan de Develweg werden door archeologen botten, vier menselijke skeletten én een complete grafkist gevonden.

Één van de skeletten ligt omgekeerd, met de oogkassen niet richting hemel maar richting het middelpunt der aarde. In de Middeleeuwen werden misdadigers zo begraven. Een ander skelet ligt gevouwen op de zij.

De complete, relatief kleine grafkist, is nog in goede staat. Volgens de archeoloog ligt in de kist waarschijnlijk het skelet van een kind. De kist wordt in zijn geheel gelicht, geopend en de inhoud archeologisch onderzocht. Naast de kist zijn enkele losse delen van een verstoorde kist aangetroffen. Gezien de dikte van het natuurlijke veen, zouden er nog één of enkele lagen met graven kunnen liggen.

Portefeuillehouder archeologie Robert Kreukniet: "De vondsten worden met grote archeologische zorgvuldigheid behandeld. De vindplaatsen kunnen niet behouden blijven. De riolerings-werkzaamheden zijn tijdelijk stilgelegd maar inmiddels weer hervat. "

De skeletten en de kist zijn inmiddels overgebracht naar een onderzoeksruimte in Leiden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.