FNV: Acties bij palmolieproducent Sime Darby Unimills van start na verloren kort geding werkgever

24 januari 2019
FNV: Acties bij palmolieproducent Sime Darby Unimills van start na verloren kort geding werkgever

ZWIJNDRECHT - Palmolieproducent Sime Darby Unimills uit Zwijndrecht heeft in een kort geding geprobeerd acties van FNV Procesindustrie in het bedrijf te laten verbieden. Vanmorgen stelde de rechter het bedrijf in het ongelijk. Werknemers mogen actievoeren voor een goede cao, nu het onderhandelingstraject is stukgelopen. Morgen, vrijdag 25 januari, start daarom direct een poortactie van de vakbondsleden om te laten zien dat ze een betere cao willen dan Sime Darby Unimills heeft geboden.

Nurettin Altundal, bestuurder FNV Procesindustrie: ‘Terecht dat onze leden gewoon acties mogen voeren en voor zichzelf mogen opkomen. Sime Darby Unimills biedt veel te weinig en rekt onnodig het proces, zonder inhoudelijk in te gaan op de eisen van werknemers. Om hun onvrede te uiten, gaan de actievoerders vanaf nu zichtbaar hesjes dragen. Als het bedrijf acties echt wil voorkomen, moeten ze inhoudelijk ingaan op de eisen uit het eerdere ultimatum.’

De cao-onderhandelingen zijn stukgelopen bij palmolieproducent Sime Darby Unimills, kortweg SDU, uit Zwijndrecht. Het bedrijf liet dinsdag een ultimatum van FNV Procesindustrie verstrijken en kwam niet verder dan een eindbod van slechts 3,9% loonsverhoging voor een cao van anderhalf jaar. Daarnaast weigerde het bedrijf deel te namen aan een cao-overleg in januari en liet daarmee de onderhandelingen stilvallen.

De FNV-leden eisen van hun werkgever een loonsverhoging van 7,5% voor 18 maanden, afschaffen van jeugdschalen, gelijktrekken van overwerktoeslagen en bonusregelingen voor iedereen. Om de doorgeslagen flexibilisering tegen te gaan, moet structureel werk worden uitgevoerd door mensen met vaste contracten. Op het gebied van duurzame inzetbaarheid willen de werknemers graag een generatiepact waarbij medewerkers vanaf 60 jaar korter gaan werken met behoud van pensioen, zodat jongeren vast werk kunnen krijgen.

Sime Darby Unimills is een wereldwijde producent van palmolie en andere vetten met 200 werknemers in Zwijndrecht. De cao is afgelopen op 1 januari 2019, maar de cao-onderhandelingen hebben al vijf rondes gehad zonder goed resultaat.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.