Vijf Stolpersteine op de Ringdijk in Zwijndrecht

08 maart 2019 door Hennie van der Zouw
Vijf Stolpersteine op de Ringdijk in Zwijndrecht

ZWIJNDRECHT - Donderdagmiddag 7 maart 2019 werden op twee verschillende plekken aan de Ringdijk in Zwijndrecht vijf Stolpersteine geplaatst. De herdenkingsstenen werden gelegd ter nagedachtenis aan vijf Joodse inwoners van Zwijndrecht, die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en later in concentratiekamp Auschwitz zijn omgebracht. 

De Stolpersteine zijn een initiatief van Gunter Demnig, een Duitse kunstenaar die inmiddels door heel Europa verspreid enkele tienduizenden zogeheten 'struikelstenen' heeft gelegd. De stenen zijn 10 bij 10 centimeter groot en worden aangebracht in het trottoir voor de huizen van waar Joodse bewoners tijdens de oorlog zijn weggevoerd en later zijn omgebracht in concentratiekampen. Door het plaatsen van deze herdenkingsstenen worden de Joodse inwoners en hetgeen hen is aangedaan, nooit vergeten.

Om 16.00 uur werden ter nagedachtenis aan Abraham den Hartog (63), zijn vrouw Rachel den Hartog (62) en hun dochter Esther (22) drie Stolpersteine geplaatst aan de Ringdijk 360 ter hoogte van Lauwers 8 in Zwijndrecht. Burgemeester Robert Strijk en voorzitter Frans Meijer van de Stichting Stolpersteine Zwijndrecht hielden een toespraak. Leerlingen van openbare basisschool De Dolfijn woonden de plechtigheid bij en hebben bloemen gelegd. Ook werd er een minuut stilte gehouden.

De aanwezigen gingen daarna te voet naar de tweede locatie, waar om circa 16.40 uur op plek aan de Ringdijk 225, ter hoogte van het Maasplein, twee Stolpersteine gelegd werden ter nagedachtenis aan de omgekomen broer en zus Benjamin Herman (52) en Hanna Meijer (64). Voorzitter Meijer hield hier een toespraak, waarna er ook hier een minuut stilte werd gehouden en bloemen worden gelegd.

Foto's: Zwijndrecht.net

Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.