“De Holland” in beeld bij Fotogalerie Zwijndrecht

27 maart 2019 door Hennie van der Zouw
“De Holland” in beeld bij Fotogalerie Zwijndrecht

ZWIJNDRECHT / DORDRECHT - Leden van Fotoclub Zwijndrecht tonen samen met enkele gastfotografen in de maand april fotowerk in Fotogalerie Zwijndrecht aan de Rotterdamseweg 126 te Zwijndrecht. Een expositie met de titel: De Holland in beeld.

Deze maand komt de inspiratie voor het fotowerk en de expositie voort uit het gebouw “De Holland”. Dit gebouw is ontworpen door de architect Sybold van Ravesteyn en is gebouwd in 1938. Deze architect is in Dordrecht onder andere ook bekend van Schouwburg Kunstmin. De oorspronkelijke gebruiker, Verzekeringsmaatschappij “De Holland van 1859”, was ook de naamgever van het gebouw. Door de jaren heen heeft het verschillende gebruikers gehad, maar sinds 2015 is het prachtig gerestaureerde gebouw het onderkomen van het Nationaal Onderwijsmuseum.

De architectuur van zowel interieur als exterieur nodigt uit tot fotograferen. De sierlijke barok van buiten is ook binnen terug te vinden. Als je binnen bent valt verder het invallende licht en de ruimtelijkheid direct op. En dan zijn er de geëxposeerde objecten van het Onderwijsmuseum, van leesplankje tot griffel en van oude schoolplaat tot computer.

“Het zou fantastisch zijn als deze foto’s inspireren tot een bezoek aan het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht”

Op de fototentoonstelling is werk te zien waarbij fotografen dicht bij de werkelijkheid zijn gebleven, waar anderen zich hebben laten inspireren tot geheel eigen beelden los van De Holland en de museumschatten. Deze mix van opvattingen versterkt elkaar op deze expositie en neemt de beschouwer daar in mee. Het mooiste compliment aan de fotografen zou zijn, dat het na zien van deze foto’s belangstelling is gewekt om een bezoek te brengen aan het Nationaal Onderwijsmuseum gevestigd in gebouw De Holland te Dordrecht.

Maar liefst vijftien fotografen laten zien hoe zij De Holland in beeld gebracht hebben. Tijdens de openingstijden zijn er altijd meerdere fotografen aanwezig, ook op Koningsdag.

Fotogalerie Zwijndrecht: Rotterdamseweg 126 Zwijndrecht (hoek Koninginneweg).
Geopend: elke zaterdag in april (6, 13, 20 en 27) van 11.00 uur tot 16.00 uur.
Toegang is gratis.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.