Zwijndrechtse taalstrijd in het teken van verbondenheid

24 maart 2016
Zwijndrechtse taalstrijd in het teken van verbondenheid

ZWIJNDRECHT - Het was woensdag  23 maart weer een taalstrijd tussen Zwijndrecht en Zwijndrecht. Een dag na de aanslagen in Brussel was dat woord strijd een iets minder begrip en was het tevens de vraag of dit jaarlijkse treffen doorgang kon vinden.

Vanuit beide kampen werd het al snel duidelijk dat juist de doorgang van het jaarlijks evenement belangrijk was. Belangrijk omdat daarmee de verbondenheid zichtbaar werd in medeleven, maar ook in het versterken van het gemoed, dat je je door welke gebeurtenis ook niet laat kleineren.

De gemeenteraad van Zwijndrecht had op dinsdagavond al een moment van stilte genomen bij aanvang van de raadsvergadering, Burgemeester Dominc  Schrijer had, voorafgaand aan dat moment, al aangesloten op de woorden van de Belgische Koning, en de verbondenheid met Zwijndrecht België  uitgesproken.

De bus met deelnemers van ondernemers, gemeenteraad, leerlingen Develstein, taalondersteuners en collegeleden, vertrok normale tijd vanaf het raadhuisplein. Ondanks eventueel te verwachtte files, vanwege verscherpte controles, verliep de reis voorspoedig, al was er een niet noemenswaardige file op de ring van Antwerpen.

Na een hartelijke ontvangst, met een simpele doch voedzame broodmaaltijd, was er nog even tijd voor een wandeling naar de Scheldeoever, die vlakbij het theater, naast de kerk voorbij stroomt. Op straat hingen de vlaggen halfstok en branden er kaarsen voor vele huizen om daarmee de verbondenheid van de mensen in herdenking van de aanslagen te symboliseren.

Voor de aanvang van de taalstrijd, werd er nog even stil gestaan, bij de aanslagen en sprak zowel de schepen als de wethouder uit, dat het doorgaan van de taalstrijd, een mooie symboliek is van verbondenheid. Niet zozeer de jumelage dit keer, maar meer dit moment waarin België getroffen is door deze aanslagen.

Het Nederlandse team stond op voorsprong in het aantal overwinningen, maar er is altijd een gezamenlijke winnaar en dat is Zwijndrecht. In het verloop van de strijd bleek, dat Zwijndrecht België dit keer de betere was. Zij eindigden met hun teams zowel op de eerste als ook op de  laatste plaats. In een bijzonder goede sfeer van verbondenheid vond de wedstrijd plaats met tevens een publieksvraag. Dit keer bleef dus de wisseltrofee in België, maar de sfeer was duidelijk bij het Nederlandse team; die winnen we volgend jaar terug.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.