Taalstrijd brengt mensen bij elkaar

22 maart 2017
Taalstrijd brengt mensen bij elkaar

ZWIJNDRECHT - Het is een jaarlijks evenement de taalstrijd tussen Zwijndrecht België en Zwijndrecht Nederland. Om en om trekken de ploegen naar elkanders standplaats om op sportieve wijze elkaar te bekampen met de pen.

Nu is het klassieke dictee reeds jaren afgeschaft en krijgt de taalstrijd elk jaar een nieuw jasje waardoor taalstrijd een breder karakter krijgt van algemene kennis omtrent schrijvers, dichters , verfilmde boeken maar ook klassieke elementen als etymologie .

In dit spectrum ontspon de taalstrijd zich dit jaar op het Develstein college in Zwijndrecht Nederland.  Het voorgaande jaar  waren de aanslagen die in België plaatsvonden bijna een reden om de  wedstrijd niet door te laten gaan, dit jaar was die dreiging er niet maar was de aanslag in Londen  een gebeurtenis die de aanslagen in België nog eens naar boven bracht.

Ondanks al deze droeve zaken werd door de teams van Zwijndrecht en Zwijndrecht net als voorgaande jaren in samenhorigheid de wedstrijd aangevangen. De avond werd geleid door leerlingen van het Develstein college die dit met verve deden.

De jumelage tussen Zwijndrecht en  Zwijndrecht wordt niet alleen op deze wijze onderhouden. Binnenkort is er ook weer de recreatieve wielerwedstrijd Zwijndrecht/Zwijndrecht. Wielerclub de Mol organiseert deze ook al heel lang en samen met de taalstrijd houdt dit de band tussen de gemeenten  levend.

Meerdere teams streden om de eer omdat meedoen zeker zo belangrijk is als winnen. Toch was er een heuse wisselbeker te winnen . Dit jaar deden ook weer twee teams van studenten van het Walburg college en het Develstein college mee.  In het team van Zwijndrecht Nederland dat tweede werd zaten René Kerkhoven  samen met zijn voormalige leerkracht van het Develstein Aar Noordam en Ina van Oers, ook in voorgaande jaren hoog eindigend.

Het was dus weer wederom België dat met de eer van de eerste plaats ging strijken. Tien teams streden voor de eer  waarbij er hooguit twee kunnen winnen als deze ex aequo zouden eindigen. Het verschil tussen de nummer één en twee bedroeg slechts  negen punten. Het was vooral gezellig en bij de uitspraak We’ll meet again repliceerde een Belgische mededinger Til we compete again.

Het Develstein liet zien dat zij een gastvrije school zijn  die ook zorg droeg voor de inhoud van de taalstrijd waarbij voorafgaand aan de pauze een kahoot werd georganiseerd. Een quiz waarbij de deelnemers met de mobiele telefoon konden reageren en waaraan uiteraard ook een prijs was verbonden.

Volgend jaar gaat er weer een team naar België om zo de verbinding in naam en taal levend te houden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.