Zwijndrecht wint Taalstrijd

08 maart 2018
Zwijndrecht wint Taalstrijd

ZWIJNDRECHT - Taalstrijd is altijd een mooi onderwerp om over te praten als je in België bent. Nu is de taalstrijd tussen Zwijndrecht België en Zwijndrecht Nederland een duidelijk vriendschappelijke wedstrijd die jaarlijks gevoerd wordt.

De Nederlandse taal en het dictee is iets wat verbroederd. Deze wedijver vindt om en om plaats, en voor beide partijen is het altijd een thuiswedstrijd in Zwijndrecht. Dit keer waren het de Belgen die als gastheer/vrouw fungeerden.

De wedstrijd vond plaats in de polyvalente zaal van het Mallegat zoals het complex genaamd is. Wij noemen zoiets een multifunctioneel centrum wat vergelijkbaar is met het huidige Spektakel.

De ploeg van Zwijndrecht bestond dit keer alleen uit leerlingen van Develstein, ondersteunt door twee leerkrachten als publiek, een vertegenwoordiger van de bibliotheek, raadslid Chris Moorman en scheidend wethouder Aaike Kamsteeg ondersteunt door ambtenaar Judith Pors.

Deze laatste meldde dat Hennie van Rijn vanwege ernstige ziekte van haar man er dit keer niet bij kon zijn. Hennie heeft nog nooit verstek laten gaan en is voor Zwijndrecht altijd actief wat de jumelages betreft.

Normaliter doen er in verschillende samenstellingen ploegen uit ons Zwijndrecht mee waardoor een bredere ervaring op literair gebied aan kennis aanwezig is. Dit jaar moesten de studenten van het Develstein laten zien hoe zij in de kennis zaten.

Het was duidelijk ook met de aard van sommige vragen dat zij daarmee in het nadeel waren. In de bus onderweg was er nog wel een korte voorbespreking maar die voorbereiding was meer een praatje om de toch wel zelfverzekerde ploeg een hart onder de riem te steken.

Van de vos reynaarde kwam daar ook tevoorschijn en dat bleek voor hen handig te zijn omdat daar ook een vraag over gesteld werd. Hoe heette de wolf uit dit klassieke verhaal, Izengrim uiteraard, en welk dier werd dood ten tonele gevierd toen men over de vos reynaarde klaagde bij de koning. De kip natuurlijk. Maar wie niet in die materie zit of dat langer geleden aan kennis heeft opgedaan is dat mogelijk al weer vergeten.

De Belgische gastvrouwen en heren misten wel de aanhang die men gewend was te zien. René Kerkhoven, Abel Wisman, Fred Ligthart waren mensen waar al naar gevraagd werd. De wat late organisatie had dit in de hand gewerkt zo werd gemeld. Uiteindelijk wonnen de Belgen overduidelijk.

Maar de Nederlandse eer werd hoog gehouden door het publieksteam uit Nederland. Zeker in het kader van vrouwendag is het mooi te melden dat Anja, de leerkracht van Develstein, de prijs in ontvangst mocht nemen namens haar team. Een ding staat vast Zwijndrecht heeft gewonnen.

Zwijndrecht België heeft een mooie slogan ; koester je toekomst. Dat is iets wat we allemaal moeten doen en die toekomst kan ons nog veel ontmoetingen brengen tussen de twee Zwijndrechten die gelegen aan de oude Maas en de Schelde veel overeenkomsten hebben.

In Nederland zijn er zeer binnenkort de lokale verkiezingen en in België is dat pas in oktober. Het is dus wel een politiek jaar van afscheid en keuzes maken. De warmte en hartelijkheid van ontvangst zijn altijd over en weer prima en maakt de sfeer fijn om in deel te nemen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.