Winkelcentrum Walburg gaat zowel van binnen als buiten volledig op de schop

12 maart 2019
Winkelcentrum Walburg gaat zowel van binnen als buiten volledig op de schop

ZWIJNDRECHT - Winkelcentrum Walburg in Zwijndrecht ondergaat een metamorfose. En wat voor een metamorfose! Het in 1973 geopende winkelcentrum gaat zowel van binnen als buiten volledig op de schop. Het resultaat is dat over enkele maanden de inwoners van Zwijndrecht weer beschikken over een eigentijds centrum met een gevarieerd winkelaanbod.

We praten over alle veranderingen in het gedateerde winkelcentrum met vastgoedinvesteerder Pieter van Loon en John Zandbergen van Van Vliet Bedrijfsmakelaars. Van Loon twijfelde geen moment toen hij en zijn compagnon Willem Stolk ruim een jaar geleden hoorden dat Vastned Retail Nederland een deel van het winkelcentrum wilde verkopen. “We zagen direct kansen,” zegt Pieter van Loon. “Het was duidelijk dat de boel hier niet floreerde. Er was een behoorlijke leegstand en het geheel oogde bepaald niet aantrekkelijk om gezellig te gaan winkelen. We hebben de stap gewaagd en 40 winkels gekocht.”Tastbaar
Er volgde een periode van hard werken waarbij het voor ogen staande resultaat steeds tastbaarder werd. TresInvest, het vastgoedbeleggingsbedrijf van Pieter van Loon en Willem Stolk, verkocht een aantal winkels door waaronder Jumbo Supermarkten, Hema, Kruidvat , Miller & Monroe, restaurant Grand Bras, Lion beddenshop en Hans Anders. “De overige winkels hebben we behouden, voornamelijk om lokale winkeliers in te huisvesten.”

De leegstand werd voortvarend aangepakt. Zo wist Van Loon schoenenketen Van Haren binnen te halen, waarna lingerieketen Hunkemöller aangaf zich graag naast Van Haren te willen vestigen. Dat leverde weer ruimte op om een nieuwe Aldi te bouwen op de plek waar nu nog de parkeergarage is. Zo viel het een in het ander. Van Loon bekent dat de hele operatie hem de nodige hoofdbrekens heeft bezorgd. “Wij hebben nooit retail gedaan en zeker niet op deze schaalgrootte. Gelukkig konden we de winkelpanden nog in het staartje van de crisis kopen, maar de tijden veranderen snel.” Zonder retailervaring ging Van Loon de uitdaging aan om landelijke winkelketens naar Walburg te halen. Dat lukte en het opende weer deuren voor de ambitieuze vastgoedinvesteerder om andere gegadigden over de streep te trekken.

Lokale ondernemers
In het winkelcentrum is uiteraard de nodige ruimte beschikbaar voor lokale ondernemers. Zo staat er ook een versmarkt op de wensenlijst. Om dit te realiseren is John Zandbergen van Van Vliet Bedrijfsmakelaars ingeschakeld.

Versmarkt
Pieter van Loon: “Ik ben ervan overtuigd dat een versmarkt behoort bij een winkelcentrum met deze allure.” John Zandbergen knikt bevestigend. “Versmarkten zijn succesvol. Consumenten kunnen er terecht voor hun dagelijkse verse boodschappen. Voeg daar nog een aantal ‘belevingswinkels’ aan toe en je hebt de ideale mix. Versmarkten zijn volop in ontwikkeling, het gaat tegenwoordig verder dan de traditionele slager, bakker, groenteboer en kaas/notenwinkel. Denk hierbij aan visspecialiteiten, toko, patisserie, bloemen, etc. Winkels met versproducten hebben een aanzuigende werking. Naast je dagelijkse boodschappen, maak je nog een rondje door het winkelcentrum en anderzijds pak je na het winkelen nog even wat verse waar mee.”Gevarieerd aanbod
“Dit is namelijk hét moment om in te stappen,” vervolgt Zandbergen. “Vers moet je bundelen, het versterkt elkaar alleen maar. Nu kun je een gevarieerd aanbod samenstellen. Straks als het winkelcentrum klaar is, is dit nog nauwelijks te realiseren. Vooralsnog denken wij aan een uitnodigende ruimte met een open front en daarachter voor alle winkeliers een eigen, afsluitbare ruimte. Winkeliers hebben uiteraard allemaal hun eigen ideeën en wensen. Deze zullen we zeker meenemen in het keuzeproces.”

Intensief traject
We maken een rondje door het winkelcentrum. Overal zijn werklieden aan het boren, hakken, zagen, metselen enzovoort. Nieuwe entrees staan in de steigers en ook is een begin gemaakt met de sloop van de parkeergarage. Die komt niet meer in het plaatje voor. “Het was een goede zet van de gemeente om het betaald parkeren af te schaffen,” zegt Pieter van Loon. “Dit was de eerste stap naar een aantrekkelijker winkelcentrum. Mensen kunnen rustig winkelen zonder dat ze de parkeermeter in de gaten hoeven te houden.”

Van Loon is trouwens toch te spreken over de samenwerking met de lokale overheid. “Voor ons was het belangrijk dat ook de gemeente bereid was te investeren en een grote opknapbeurt ging uitvoeren. Zo krijgt het buitengebied een nieuwe bestrating en komen er groenvoorzieningen. We hebben een intensief traject gelopen, waarvan de vruchten steeds meer zichtbaar worden.”Over enkele maanden zit de revitalisering erop. Dan voldoet winkelcentrum Walburg weer geheel aan de eisen van deze tijd. Na de zomer start de gemeente met het opknappen van het openbaar gebied rondom het winkelcentrum. Dat neemt zo’n twee jaar in beslag, maar dan staat er ook een winkelcentrum waar het weer goed toeven is.

Frisse wind
Pieter van Loon kijkt met voldoening naar zijn eerste retailproject. “Alles was nieuw voor ons, maar ik ben uitermate tevreden over het verloop van het hele proces. Er was en is alle ruimte om onze ideeën te kunnen uitvoeren. We zijn er nog niet helemaal, maar niet voor niets heb ik zitting genomen in het bestuur van de Vereniging van Eigenaren. Ik voel mij zeer betrokken bij de frisse wind die hier waait.”

Meer weten over de kansen en mogelijkheden die winkelcentrum Walburg u als ondernemer kan bieden? Neem contact op met John Zandbergen, telefoon 06-55 18 07 00.

Foto hierboven: John Zandbergen (links) en Pieter van Loon (rechts).

Met dank aan: Van Vliet bedrijfsmakelaars & adviseurs.

Gerelateerde wijken:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.