Vergrijzing neemt sterk toe in Zwijndrecht

09 april 2019 door Hennie van der Zouw
Vergrijzing neemt sterk toe in Zwijndrecht

ZWIJNDRECHT - De vergrijzing in de gemeente Zwijndrecht is in volle gang. Op dit moment zijn er 9.916 65-plussers in de gemeente. Dat is 22,2% van de totale bevolking. Het aantal 65-plussers neemt de komende jaren sterk toe. In 2030 telt Zwijndrecht naar verwachting al 11.700 (26,2%) mensen van 65 jaar of ouder, en in 2040 zijn dat er liefst 12.300 (28,0%). Ook het aantal 80-plussers stijgt: van 2.500 nu naar 4.700 in 2040.

Dit is in lijn met de landelijke bevolkingsprognose. In Nederland wonen nu circa 3,3 miljoen 65-plussers (19% van de bevolking). In 2040 zijn dat er naar schatting 4,5 miljoen, een kwart van de totale bevolking. De vergrijzing in de gemeente Zwijndrecht is dus nog sterker dan het landelijke gemiddelde. Dat blijkt uit gegevens van het CBS.

Trend: ouderen blijven langer thuis wonen
Als gevolg van veranderingen in de zorg blijven ouderen vaker en langer thuis wonen. Wie nu in een verpleeg- of verzorgingshuis woont, behoudt zijn recht op zorg en ondersteuning. Maar in de toekomst wordt het veel moeilijker om toegelaten te worden tot verzorgingshuizen. Daarbij is het ook zo dat ouderen vaak zo lang mogelijk in hun veilige en vertrouwde omgeving willen blijven wonen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.