Samenvoeging twee Hervormde Wijkgemeenten

05 juni 2019 door Hennie van der Zouw
Samenvoeging twee Hervormde Wijkgemeenten

ZWIJNDRECHT - Met een feestelijke Pinksterdienst op zondag 9 juni 2019 zal het samenvoegingsproces van twee Hervormde wijkgemeenten in Zwijndrecht worden afgerond. In de afgelopen twee jaar is er hard gewerkt om de Open Hof Gemeente en de Lindtse Gemeente voor te bereiden op de samenvoeging naar één nieuwe wijkgemeente.

Nadat de Open Hof kerk als eigen kerkgebouw van de wijkgemeente in 2017 was verkocht, moest de wijkgemeente op een andere locatie worden gehuisvest. In eerdere plannen was door de Hervormde Gemeente, die de eigenaar is van alle Zwijndrechtse Hervormde kerkgebouwen, besloten dat deze wijkgemeente ook gebruik zou gaan maken van de Lindtse Kerk aan de Develweg in Zwijndrecht.

Vanaf 1 juli 2017 werd de Lindtse Kerk daardoor de kerk van twee aparte wijkgemeenten. Na een periode waarbij de verantwoording voor zondaagse eredienst wekelijks wisselde tussen beide gemeenten, is er in september 2017 een gemeenteberaad gehouden. Met een enquête is geïnventariseerd of op deze wijze moest worden doorgegaan. Een overgrote meerderheid van de gemeenteleden gaf de voorkeur aan gezamenlijke diensten en er bleek in beide wijkgemeenten behoefte om verder met elkaar te gaan samenwerken.

In de periode daarna is er intensief overleg geweest tussen de kerkenraden en de beide wijkgemeenten. Ondanks de verschillen in signatuur van de twee wijken, werd door de gemeenteleden bij herhaling de wens tot verdere samenwerking uitgesproken. Om nader te onderzoeken hoe de beide wijkgemeenten konden toekomen aan dit verlangen, is een `Toekomstcommissie´ ingesteld met leden uit beide wijken. Onder deskundige leiding van een adviseur van de PKN en de twee interim predikanten is een intensief proces doorlopen waarbij de gemeenteleden nauw zijn betrokken.

En nu met Pinksteren, na een periode van bijna twee jaar, worden de beide wijkgemeenten samengevoegd in één nieuwe wijkgemeente ‘Lindtse Hof’. Op zaterdag is er eerst een bijeenkomst voor alle leden van de wijkgemeente. Op een feestelijke wijze zal worden gevierd dat men elkaar in de afgelopen tijd goed heeft leren kennen en dat het gevoel is ontstaan nu tot één wijkgemeente te behoren. In de Pinksterdienst op zondag 9 juni, die wordt geleid door de beide interim predikanten ds. L. Korenaar en ds. T. Verbeek, wordt de afronding van het samenvoegingsproces gevierd.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.