Ridder Andries steelt de show

25 november 2009
Ridder Andries steelt de show

ZWIJNDRECHT - Ridder Andries was weer eens op televisie. Weer eens omdat hij al eerder vanwege zijn opvallende verschijning in beeld was gekomen. Andries was dit keer bij de NCRV in het programma van Joris. Joris bezocht Andries thuis in zijn flat aan de Bosch. Wie kent Ridder Andries niet binnen Zwijndrecht? Dat zullen er ongetwijfeld nog heel wat zijn. In zijn eerdere televisieoptreden reed Andries nog op zijn stalen ros (een oude brommer) en was daar duidelijk de koning te rijk mee. Nu rijdt hij zoals hij dat zelf al aangaf in zijn Italiaanse voertuig die op benzine rijdt zoals dat past in deze moderne tijd. Ook in die hoedanigheid valt Andries op de weg op als vanuit zijn huis aan de Bosch de Zwijndrechtse waard intrekt of het eiland Dordt bezoekt.

Andries probeert dicht bij de natuur te blijven zoals hij dat zelf aangeeft. Hij heeft niks op met de moderne wereld en tijd waarin hij woont. Het liefst vertoeft hij in de natuur waar hij geniet van de vogels en de rust om hem heen. Hij heeft een plekje gevonden aan de Noordoevers waar hij graag in een bootje vertoeft. Daar verwarmt en kookt hij met rest-hout op zijn kleine potkacheltje. In Winkelcentrum Noord waar hij vlakbij woont kijkt niemand meer op van zijn uitdossing als ridder met ijzeren schoenen, helm, cape en wat hij al niet meer draagt. Bij zijn boodschappen doen bij Super de Boer vertelde hij aan de kassa dat hij zich als tienjarige had voorgenomen elke dag pannenkoeken te eten, en dat doet hij dus ook. Op zijn potkacheltje bakte hij doodgemoedereerd een paar pannenkoeken om die lekker op te gaan eten.

Zijn huis is een mannenhuis zoals hij dat aangaf. Het was weinig netjes te noemen en ook de keuken was bepaald niet schoon,  maar Andries trekt zich daar niets van aan. Ook zijn bed bestaat uit een heel simpel opvouwbaar bed. Het is duidelijk dat Andries doet wat hij zegt en vanuit een geheel eigen filosofie de wereld bestormt, maar dan wel als een dichterlijke ridder zonder strijd. In de buurt is hij ook geliefd en heeft daar ook al vaker meegedaan aan buurtactiviteiten. Ruim twintig jaar loopt Andries zo al door de straten en doet geen vlieg kwaad, spreekt dames keurig aan als jongedame of mooiere benamingen. Hoe simpel het leven kan zijn heeft Andries in zijn onschuld laten zien. Misschien wel een mooi voorbeeld voor anderen.

Niet gezien? Kijk dan op uitzending gemist: http://jorisshowroom.ncrv.nl/uitzendinggemist

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.