In 2020 één Vivera Sociaal Wijkteam voor alle leeftijden

13 december 2019 door Hennie van der Zouw
In 2020 één Vivera Sociaal Wijkteam voor alle leeftijden

ZWIJNDRECHT - In 2020 worden het Centrum voor Jeugd en Gezin/Jeugdteam en het Vivera Wijkteam (voor volwassenen) één team: het Vivera Sociaal Wijkteam. Door de twee teams samen te voegen kunnen inwoners die ondersteuning vragen beter geholpen worden. Het nieuwe team biedt een totaalaanbod van informatie, advies en een integraal ondersteuningsplan voor alle leeftijden. Daarmee geeft de gemeente Zwijndrecht invulling aan een wens van de gemeenteraad in het raadsprogramma.
Wethouder Ronald de Meij: "In de praktijk wordt bij meer dan 90% van de vragen die bij het CJG/Jeugdteam binnenkomt niet alleen met de kinderen maar ook met de ouders gewerkt aan het resultaat voor het gezin. Door de teams samen te voegen kan de ondersteuning veel beter met het gezin en met de betrokken hulpverleners op elkaar worden afgestemd. Het Vivera Sociaal Wijkteam krijgt de taak om hier regie op te voeren: het één gezin, één plan, één regisseur principe."

Samenvoeging start in januari 2020
De verschillende organisaties die nu de teams vormen hebben voorstellen aan de gemeente gedaan voor het uitvoeren van dit plan. De gemeente heeft gekozen voor het voorstel van het samenwerkingsverband Jeugdteams Zuid-Holland Zuid, MEE Plus en Vivenz. Dit sluit het best aan bij de gewenste totaalaanpak. Vanaf 1 januari 2020 beginnen de organisaties met het samenvoegen van beide teams.

Vertrouwde gezichten blijven
Voor inwoners die gebruik maken van de diensten van het Vivera Sociaal Wijkteam veranderen hun contactpersonen niet. Dezelfde medewerkers blijven in het team werken. Ook de bekende Vivera inlooppunten op de locaties van Diverz in de wijken blijven bestaan, zodat inwoners dicht bij huis met al hun vragen terecht kunnen. De nauwe samenwerking van het Vivera Sociaal Wijkteam met alle andere beroepskrachten en organisaties in het sociaal domein blijft ook. Denk daarbij aan welzijnswerk, woningbouwverenigingen, onderwijs, consultatiebureau, sociaal raadslieden, huisartsen en wijkverpleging. Begin 2020 komt er één kantoor waar de medewerkers van de teams samen kunnen werken. Ook is het de bedoeling dat er volgend jaar een gezamenlijke website en telefoonnummer komt om zo als Vivera Sociaal Wijkteam gemakkelijk bereikbaar te zijn.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.