Sociale appartementen verrijzen in het Koningshof aan de Koninginneweg

02 januari 2020
Sociale appartementen verrijzen in het Koningshof aan de Koninginneweg

ZWIJNDRECHT - Wie door Zwijndrecht rijdt over de hoofdroute van of naar de A16 en de Koninginneweg neemt, komt al jaren een bouwput tegen. Niet de nieuwe huizen of de aanbouw van de Passage, maar het gat dat de Koningskerk achterliet.

De Koningskerk was een kerk, gebouwd na de Tweede Wereldoorlog, en was dan ook een typische 'opbouwkerk'. Nadat deze verkocht was vanwege het teruglopende kerkbezoek, werden de ramen (bijzonder glas met bijbelse voorstelling) eruit gehaald en in de nieuwe aanbouw van de Bethelkerk aan de Rotterdamseweg geplaatst.

Het gat dat achterbleef door de sloop van niet alleen de kerk maar zalencentrum de Vonkenberg was een niet te missen geheel. Wie niet uit Zwijndrecht kwam, keek verrast over een open vlakte met een waterplek alsof het nieuwe natuur was en zo hoorde. Alleen de hekken vertelden een ander verhaal.

Gedurende vele jaren gebeurde er van alles en niets. Achter de schermen was men bezig met de ontwikkeling van dit gebied. De projectontwikkelaar die samen met Woonkracht10 dit zou oppakken brak er zijn hoofd over en trok zich uiteindelijk terug. Voorstellen over de hoogte van de bouw waren al punt van discussie geweest in de gemeenteraad.

Er zouden koop- en huurappartementen komen in een hoger segment. De hoogte, parkeren en verkeersafwikkeling leidde al tot een flinke discussie in de buurt. Al met al gebeurde er niets tot uiteindelijk de knoop doorgehakt werd en de woningbouw overging tot verdere ontwikkeling.

Woonkracht10 kwam tot overeenstemming met de gemeente en ook de gemeenteraad ging akkoord. De bouwput werd een echte bouwput waar vooral veel vragen over bleven voor mensen die voorbij reden maar ook bij andere Zwijndrechtenaren.

Want wat komt er nou? Mensen die zich ingeschreven hadden voor een koopappartement vroegen zich dat ook af. Toen uiteindelijk duidelijk werd dat het een sociaal woningbouwcomplex zou worden ging dat vooral van mond tot mond.

De gepresenteerde plannen waren voor veel mensen onbekend. Dat is het nog steeds als je rond deze bouwplek rijd. Geen bord die informatie verschaft anders dan over de bouwer of over werken in de bouw.

Als je in de Stoop van Zwijndrechtstraat staat, zie je wel Pino van Sesamstraat maar geen informatie over wie of wat er aan wonen komt. Met de kerst hing er een pracht verlichtte ster boven het complex, passend bij de oude functie van de kerk en de kerstsfeer.

Op geen enkele manier kan een passerende bezoeker er achter komen wat er daar nu gebouwd wordt. Onderzoek wijst dus uit dat dit een sociaal woningbouwproject is geworden van Woonkracht10 in het hogere huur segment. Daarin probeert men dan ook bewoners aan te trekken die grondgebonden woningen, bij voorkeur huur, achterlaten om zo de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen.

Wie op de hoogte was van de aard en het doel van de bouw heeft zich al aangemeld. Je komt dus ook alleen in aanmerking als je inkomen hoog genoeg is, maar ook weer niet te hoog. De hoogte van je inkomen (36.000) is vastgesteld op Europees niveau om normaal gesproken in aanmerking te komen voor toewijzing, daar kan door de woningbouw voor 10% op worden afgeweken.

Nu het project Koningshof, zoals het heet, gereed komt zal de passerende bezoeker van dit deel van Zwijndrecht dus kunnen weten wat deze nieuwbouw in Zwijndrecht is en hoe het heet. De naam “Koningshof “ is toepasselijk voor de plek naar de naam van de kerk, maar ook de ligging aan de Koninginneweg.

Dat deze appartementen sociale huurwoningen betreft is bijzonder in het woonbeleid binnen de Drechtsteden en Zwijndrecht waar men stuurt op een afname van dit segment. Zwijndrecht heeft procentueel gezien een teveel aan huurwoningen.

De koningshof vult na de bouw van “de Schakel “, de voormalige huishoudschool, een gat op aan de Koninginneweg. Velen vragen zich nu nog af wat er met het leegstaande postkantoor gaat gebeuren wat tussen deze twee complexen in ligt.

Dit jaar zal de Koningshof opgeleverd worden en zal het aanzien van de rotonde anders zijn.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.