Turboburgemeester op dreef

13 januari 2020 door Hennie van der Zouw
Turboburgemeester op dreef

ZWIJNDRECHT - De nieuwjaarsreceptie van de PvdA Zwijndrecht kende een markante gast: Dick de Cloe. Als Tweede Kamerlid voor de PvdA in de jaren tachtig en negentig ontpopte hij zich tot deskundige in het binnenlands bestuur. De Cloe heeft zich met succes ingezet voor een modernere en transparantere procedure voor benoeming van burgemeesters. Als lobbyist was hij betrokken bij een groot aantal burgemeestersbenoemingen waarbij hij steeds recht probeerde te doen aan de voorkeur van de gemeenteraad. Daarnaast was De Cloe gedurende 2003 tot en met 2013 zonder onderbreking waarnemend burgemeester in onder andere Schoonhoven en Bergen op Zoom. Als waarnemer moest hij meermaals vastgelopen gemeenten weer in rustiger vaarwater brengen. Tot op de dag van vandaag doet de Brabantse Commissaris van de Koning een beroep op hem om integriteitskwesties in gemeenten te onderzoeken.

De Cloe vertelde als gedreven politieke veteraan een boeiend verhaal en het enthousiasme spatte er vanaf. De ‘turboburgemeester’ was in de sfeervolle entourage van De Vergulde Swaen goed voor een voortvarend begin van het politieke jaar.

Jan-Willem Mennink

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.