Gemeente Zwijndrecht wil meer autonomie op sociaal domein om begrotingstekort te dichten

18 februari 2020

ZWIJNDRECHT - Zoals reeds bekend hield gemeente Zwijndrecht vorig jaar een protestactie door het indienen van een niet sluitende begroting. Zij wilde hiermee aandacht vestigen op de grote financiële problemen waar veel gemeenten mee kampen.

In een interview met de redactie van Zwijndrecht.net wijdt de wethouder verder uit over de oorzaken van de niet sluitende begroting en wat de gemeente zelf als oplossing voor het probleem ziet.

De problemen begonnen een aantal jaar geleden toen het Rijk besloot steeds meer van haar taken naar gemeenten over te dragen en dan vooral op het gebied van het sociale domein. Probleem hierbij is echter dat de gemeenten te weinig ruimte krijgen om dit beleid zelf in te vullen. De gemeenten zijn op het gebied van jeugdzorg, mantelzorg en ouderenzorg gebonden aan de regels van het Rijk die onvoldoende rekening houden met maatwerk. Ook financieel gezien is het toepassen van deze regels vaak veel te duur waardoor er bezuinigd moet worden op andere belangrijkere zaken.

Tycho Jansen draagt een simpele oplossing voor dit probleem aan: "Of wij gaan erover en dan bepalen we het beleid of we houden ons aan de regels van het Rijk, maar dan is de hele rekening voor hen. We willen graag maatwerk willen leveren en bijvoorbeeld per wijk een verschillende aanpak ontwikkelen. Zo kunnen de problemen die spelen binnen wijken daadwerkelijk worden aangepakt".

Verder is de wethouder groot voorstander van preventief beleid en mensen die problemen hebben en niet helemaal lekker meedraaien zo vroeg mogelijk helpen. "Burgers moeten van het Rijk elk jaar weer zelfstandiger worden, maar er is nu eenmaal een steeds groter wordende groep mensen die hulp nodig heeft. Deze mensen vragen vaak niet of te laat om hulp, waardoor hun problemen alleen maar groter worden. Ik pleit voor meer samenwerking met scholen, kerken en andere sociale gemeenschappen binnen de gemeente waar mensen makkelijk en tijdig aan de bel kunnen trekken".

Ondanks de protestactie van vorig jaar is er structureel nog niets veranderd en moet de gemeente voorlopig verder op basis van het oude beleid. De gemeente hoopt dat hier snel verandering in komt, want ze is van mening dat eigen beleid de zorg beter en goedkoper maakt.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.