Gaat Zwijndrecht voor een totaal vuurwerkverbod?

18 februari 2020 door Hennie van der Zouw
Gaat Zwijndrecht voor een totaal vuurwerkverbod?

ZWIJNDRECHT - Of Zwijndrecht op een totaalverbod van consumentenvuurwerk aankoerst, is ook na de carrouselvergadering van dinsdag 11 februari nog niet duidelijk. Als het aan de ChristenUnie/SGP, PvdA, D66 en SP ligt wel, en komt er een professionele vuurwerkshow voor in de plaats. De andere partijen spreken zich nog minder uit.

Vuurwerkshow
Burgemeester Hein van der Loo had de partijen uitgenodigd om hun meningen en standpunten te delen over de vuurwerkdiscussie: "De regering heeft er iets over gezegd, de Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft er iets over gezegd. We hebben een discussie gehad over een gezamenlijke vuurwerkshow met Dordrecht en Papendrecht, waar we wel van konden genieten, maar we niet aan hebben meegedaan. Wat vinden wij er hier van in Zwijndrecht?"

Schade versus tradities
In Zwijndrecht werd afgelopen jaarwisseling voor ruim 40.000 euro schade aangericht door vuurwerk. Toch zaten de partijen allerminst op één lijn. Met tradities moet je voorzichtig omgaan. Die moet je niet zomaar laten verkwanselen door 'betuttelende politici', vindt VVD-raadslid Robert Kreukniet. "Je bent een rund als je met tradities stunt. Wanneer je een traditie kwijt bent, heb je die niet snel terug. En 95% van de mensen maken er met vuurwerk wel een mooi feest van. Gaan we die dan straffen?"

Handhaven
ABZ voelt wel wat voor een vuurwerkverbod, maar wil dan wel graag weten of dat überhaupt te handhaven is. Want waarom ga je iets verbieden als je het niet kunt handhaven? Volgens de uitgenodigde teamchef van de politie, Cees Geers, is 'even handhaven een mission impossible'. "Maar een totaalverbod maakt het voor ons wel makkelijker om op te treden, omdat zo'n verbod ook van invloed is op de verkoop in de dagen voor Oud en Nieuw."

Burgemeester Van der Loo deed de toezegging aan de raad om voor de zomervakantie met een voorstel te komen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.