Schoolmanagers Zwijndrecht luiden de noodklok: ‘Bezuiniging bibliotheek ten koste van aanpak laaggeletterdheid’

12 maart 2020 door Hennie van der Zouw
Schoolmanagers Zwijndrecht luiden de noodklok: ‘Bezuiniging bibliotheek ten koste van aanpak laaggeletterdheid’

ZWIJNDRECHT - Tijdens de inspraakavond over bezuinigingsvoorstellen deden twee bezorgde Zwijndrechters een beroep op de raadsleden om tegen bezuinigingen op de bibliotheeksubsidies te stemmen. Schooldirecteur Albert Walrave en domeinleider volwasseneducatie Hannette Tiemersma vrezen voor de bibliotheekactiviteiten op het gebied van preventie en bestrijding van laaggeletterdheid in Zwijndrecht als de voorgestelde bezuiniging van ruim 11% doorgaat.

Weer de bibliotheek
Op dinsdag 10 maart kregen inwoners de gelegenheid om tijdens de gemeenteraadsbijeenkomst in te spreken over de bezuinigingsvoorstellen in het kader van het Herstelplan Meerjarenbegroting 2021-2023. De bezuinigingsvoorstellen van het college van burgemeester en wethouders hebben onder meer betrekking op subsidies voor Bibliotheek AanZet.

Directeur-bestuurder Ankie Kesseler van Bibliotheek AanZet gaf een korte toelichting op de mogelijke gevolgen van de bezuinigingen voor de bibliotheeklocaties Walburg, Lunenhof en Heerjansdam en de activiteiten op het gebied van preventie en bestrijding van laaggeletterdheid zoals Voorleeshelden, de computercursus Klik & Tik en het Taalcafé om Nederlands te oefenen. Daarna gaf ze het woord aan twee inwoners van Zwijndrecht.

Albert Walrave, schooldirecteur kindcentra De Bron en Margriet sprak zijn zorg uit over het toenemend aantal kinderen met een taalachterstand in Zwijndrecht. Albert Walrave: “De cijfers liegen er niet om; er is werk aan de winkel! Investeer in de taalvaardigheden van onze kinderen en daarmee in de toekomst van onze gemeente. Via de ‘Bibliotheek op School’ worden alle basisschoolkinderen in Zwijndrecht bereikt en gestimuleerd om meer te lezen. Zo wordt er structureel geïnvesteerd in preventie van laaggeletterdheid.”  

Hannette Tiemersma is verantwoordelijk voor volwasseneneducatie aan statushouders op het Da Vinci college. Zij werkt nauw samen met de taalvrijwilligers van Bibliotheek AanZet. Hannette Tiemersma: “Zwijndrecht heeft een grote kwetsbare doelgroep die wil integreren en hier een toekomst wil opbouwen. Taal is hét paspoort voor een mooie toekomst. Investeer in de bibliotheek als noodzakelijke basisvoorziening voor kwetsbare doelgroepen.”

De gemeenteraad beslist op 31 maart 2020 over het Herstelplan Meerjarenbegroting 2021-2023.

Op de foto: Albert Walrave, meerscholendirecteur onderwijs kindcentra De Bron en Margriet spreekt zijn zorg uit over de bezuinigingen op het bibliotheekwerk in Zwijndrecht.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.