Solidariteit in tijden van coronacrisis

30 maart 2020 door Hennie van der Zouw
Solidariteit in tijden van coronacrisis

ZWIJNDRECHT - In Nederland maken we door de pandemie met het coronavirus, ook Covid-19 genoemd, een zeer ernstige crisis door. De corona-pandemie raakt ieders leven, maar het virus is met name gevaarlijk voor de risicogroepen: ouderen en mensen met een slechte gezondheid lopen risico om ernstig ziek te worden. De corona-pandemie is een serieus en gevaarlijk probleem met grote gevolgen. Maar in de aanpak zijn lichtpuntjes te zien: mensen zijn solidair met elkaar.

Het is surrealistisch om te bedenken dat we een aantal weken geleden nonchalant reageerden toen de eerste corona-besmettingen in Nederland opgemerkt werden. Sindsdien is er veel veranderd; de scholen zijn gesloten, mensen werken vanuit huis en de is horeca gesloten. Als de beperkingen voor 3 maanden gelden zal volgens het Centraal Planbureau (CPB) de Nederlandse economie 1,2 procent krimpen. Echter, als de ‘vergaande’ beperkingen een jaar lang gelden, dan belanden we in het meest ongunstigste scenario en zal de economie dit jaar met 7,3 procent en volgend jaar met 2,7 procent krimpen. Waarom zouden wij onszelf in een ‘intelligente’ quarantaine plaatsen? Heel simpel, solidariteit. Je aanpassen doe je niet alleen voor jóuw gezondheid, maar juist voor de mensen die kwetsbaar voor het virus zijn.

In het begin waren de verhalen uit de media over lege schappen en run op toiletpapier zorgelijk. De premier moest er zelfs aan te pas komen en de Nederlanders vragen om niet te hamsteren. Gelukkig was dit gedrag van korte duur en zagen we al gauw de andere kant van Nederland. In het hedendaagse Nederland is het ook hoogst ongebruikelijk dat we massaal individuele vrijheden inleveren voor het collectieve welzijn. In tijden van crisis is het een prettig idee dat mensen oog hebben voor elkaar en niet alleen aan zichzelf denken. Solidariteit is iets moois en iets goeds: met elkaar en voor elkaar. Als het erop aankomt houden we rekening met elkaar en helpen we elkaar.

Mensen geven massaal gehoor aan de adviserende maatregelen die de Nederlandse overheid neemt, namelijk het mijden van onnodige contact, geen bijeenkomsten meer, zoveel mogelijk thuiswerken en thuisblijven bij verkoudheidsklachten. Daarnaast zetten mensen in Nederland ontelbaar veel initiatieven op touw om elkaar te helpen. Zo staan in mijn gemeente Zwijndrecht ‘HipHelpt’ vrijwilligers klaar voor kwetsbare buren en zingt Lou Prince live en draait DJ Karim muziek voor mensen die binnen zitten. Tot slot is het hartverwarmend om te zien dat mensen massaal lokale ondernemingen steunen.

De coronacrisis is een wezenlijk gevaar met grote gevolgen. Maar in de aanpak zijn lichtpuntjes te zien: mensen zijn solidair met elkaar. Zélfs met de oproep aan inwoners om hun sociale contacten te beperken. Daarnaast blijkt de overheid nog steeds te beschikken over een flinke portie daadkracht: ze loodst moeilijke maatregelen door voor een hoger doel mét de steun van de voltallige Tweede Kamer. In crisistijd laten we zien hoe hecht en solidair onze samenleving is: van links tot rechts. Dat we er niet alleen voor staan en er samen als land doorheen gaan komen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.