Elf Koninklijke Onderscheidingen in Zwijndrecht

26 april 2016
Elf Koninklijke Onderscheidingen in Zwijndrecht

ZWIJNDRECHT - In Zwijndrecht ontvangen 11 inwoners dit jaar een Koninklijke Onderscheiding ter gelegenheid van de viering van de verjaardag van Zijne Majesteit de Koning. Het legioen der Gedecoreerden in Zwijndrecht wordt uitgebreid met 11 leden in de Orde van Oranje Nassau. Het gaat om 4 dames en 7 heren.

Mevrouw Ineke Tempelaar-Valk uit Zwijndrecht: (Lid in de orde van Oranje Nassau):
Mevrouw Tempelaar-Valk is een sociaal betrokken persoon en zet zich in voor het verenigingsleven, de kerk en de gemeenschap. Naast haar reguliere werk in het ziekenhuis A. Schweitzer te Dordrecht, is zij iedere week in Hospice de Cirkel aanwezig om bewoners met een zeer geringe levensverwachting te verzorgen. Elf jaar lang is zij voorzitter geweest van de ouderraad van de Julianaschool. Acht jaar lid bij de diaconie van de Gereformeerde In Kerk Zwijndrecht waarvan vijf jaar als kundig en toegewijde voorzitter.

1989 – 2004 Bestuurslid interkerkelijk koor Zwijndrecht (PR)
1988 – 1998 Lid van de Ouderraad Julianaschool, waarvan 8 jaar voorzitter
2004 – 2012 Voorzitter Diakonie Gereformeerde Kerk Zwijndrecht
2007 – heden Vrijwilliger Hospice de Cirkel, Hendrik Ido Ambacht
2009 – 2011 Vrijwilliger Voedselbank Zwijndrecht

De heer Andries Adrianus Bakker uit Zwijndrecht: (Lid in de orde van Oranje Nassau): De heer Bakker verricht al sinds 1998 trouw iedere dag vrijwilligerswerk bij dementerende ouderen bij Swinhove, Zes dagen pers week twee keer per dag zet hij zich belangeloos in om het leven van deze mensen een stukje mooier te maken. Daarnaast was hij jarenlang elke donderdag actief op Basisschool de Wegwijzer. Waar hulp nodig was, stond de heer Bakker klaar.

1998- heden Vrijwilliger Swinhove,
1985 – 1998 Vrijwilligerswerk op de basisschool De Wegwijzer

De heer Jacob Boer uit Hendrik Ido Ambacht: (Lid in de orde van Oranje Nassau):
Hij is een zeer bekwame en betrokken oud-werknemer van onze gemeente. Dhr. Boer heeft bij de gemeente gewerkt van 22 maart 1967 tot 1 januari 2009. Na zijn pensionering heeft hij de functies van projectleider Gebouwen bij stichting Trivium en stichting PCOAZ voortgezet. Op 1 maart 2016 legt hij zijn functie bij stichting Trivium neer. De aanvraag voor een lintje is gebaseerd op de vele nevenactiviteiten die hij verricht of heeft verricht voor de PKN Kerk, PCOAZ en de CNV. Hoewel de heer Boer op dit moment in Hendrik Ido Ambacht woont, wordt zijn lintje door de burgemeester van Zwijndrecht in Zwijndrecht uitgereikt vanwege de heer Boer zijn vele activiteiten voor de Zwijndrechtse samenleving.

1977 – 2002 diverse functies bij PCOAZ (Stichting PIT-onderwijs)
1977 – 2015 Activiteiten ten behoeve van Hervormde Kerk PKN Kerk Zwijndrecht
2008 – 2011 Onbezoldigd bestuurder CNV, lid vakorganisatie

De heer Krijn den Bouw uit Zwijndrecht: (Lid in de orde van Oranje Nassau):
Geheel vrijwilliger heeft Kees zich de afgelopen 29 jaar wekelijks ingezet voor allerhande klussen op de accommodatie van de hockyclub. Na zijn pensionering is het aantal uren dat hij daaraan besteed geïntensiveerd. Tot op de dag van vandaag is de heer den Bouw nog steeds zeer actief.

1986-heden onderhoud aan accommodatie HockeyClub Derby (voorheen HC Oude Maas)
2007-heden bestuurslid VVD Zwijndrecht Penningmeester/secretaris)

De heer Pieter Cornelis Kruijsifix uit Zwijndrecht: (Lid in de orde van Oranje Nassau):
De heer Kruijsifix is elke zaterdag en zondag voor dag en dauw bij de vereniging aanwezig om te bekijken of het veld/de velden goedgekeurd kunnen worden. Niet alleen is er respect voor het vroege tijdstip dat de heer Kruijsifix aanwezig is maar ook zijn goede kennis van de kwaliteit van de velden. Ook is de heer Kruijsefix vaak doordeweeks bij de voetbalvereniging actief. Daarnaast was hij dus actief als lid van de ouderraad en medezeggenschapsraad van het Develsteincollege en is hij tot op de dag van vandaag chauffeur op de seniorenbus.

1960 – heden erelid voetbalvereniging ZBC'97 afdeling onderhoud
1986 – 1992 Ouderraad / medezeggenschapsraad Develsteincollege
2006 – heden chauffeur bij de seniorenbus
2003 – heden Sector Consul KNVB
1997 – 2002 Medewerker ATOS SPORT
1992 – heden KNVB consul ZBC 97

Mevrouw Marie Josine van der Plank-Van Wijnen uit Zwijndrecht: (Lid in de orde van Oranje Nassau): 
Mevrouw van der Plank-van Wijnen is actief bij de Swinhove Groep als vrijwilligster in het winkeltje van de locatie De Lindonk. Iedere maandagochtend kunnen de bewoners door de inzet van Rie van der Plank-van Wijnen hun boodschappen kopen en bij haar terecht voor een gezellig praatje. Tot december 2010 heeft Rie van der Plank-van Wijnen ook 1 avond per week de bewoners van de Lindonk van koffie voorzien. Daarnaast is zij werkzaam bij Arboretum Munnikepark.

1992 – heden Bezorgen van maaltijden bij mensen thuis
2001 – heden Werkzaam in het park Arboretum Munnikepark
1993 – heden Koffie schenken en werk als vrijwilligster in het winkeltje van de Lindonk

Mevrouw Johanna Reedijk uit Zwijndrecht: (Lid in de orde van Oranje Nassau):
Mw. Reedijk is gedreven, toegewijd, betrokken, sociaal, motiverend, en vriendelijk. Zij zet zich geheel belangeloos in voor haar medemens en zal gezien haar 80 jarige leeftijd een stapje terug doen in de vele activiteiten.

1975 – 1981 Schoolkrant, schoolkampen en lessen handenarbeid
1977 – 2005 Inner Wheel afdeling Dordrecht
2005 – heden Inner Wheel afdeling Kinderdijk
1997 – heden Lid van Hervormde Vrouwen Dienst Open Hof Kerk en vrijwilligster
2003 – 2011 Beroepingscommissie, Bestuur HVD, georganiseerde zorg voor zieken en ouderen, secretariaatswerkzaamheden
2010 – heden Ouderling, secretaris en penningmeester Kerkenraad
1992 – 2009 Lid en voorzitter VVE De Hooge Horst
1975 – 1981 Rijden koorleden van zangkoor Tonica
1997 – heden Koken voor groepen ouderen of jongeren thuis en breien voor Afrika

De heer Pieter de Rijke uit Zwijndrecht: (Lid in de orde van Oranje Nassau):
De verdiensten van Piet zijn/waren veelzijdig. Zijn karakter heeft geleid tot het kunnen bieden van hulp voor de medemens. Zijn organisatietalent en doorzettingsvermogen waren de pijlers waarop hij het aankon.
1963 – 1985 lid vrijwillige brandweer gemeente Zwijndrecht
1983 – 2000 Het organiseren van optochten met voertuigen, motoren, oldtimers en oude legervoertuigen met het doel tot inzameling van geld en vooral het geven van een dag van hun leven, een fijne dag aan kinderen die waren getroffen door de ziekte kanker, die mochten meerijden in de optochten (bijvoorbeeld Sophia Kinderziekenhuis Rotterdam)
1964 – heden Het mede organiseren van Biljartwedstrijden in verenigingsverband voor bedrijven in de Drechtsteden alsmede intern.

Mevrouw van de Ruit-Den Dikken uit Zwijndrecht: (Lid in de orde van Oranje Nassau):
50 jaar is mevrouw Van de Ruit-Den Dikken geheel belangeloos in de weer voor haar medemens. Zij biedt steeds een luisterend oor voor iedereen. Zij is coördinator ziekenbezoek in wijkgemeente Open Hof kerk. Zij gaat zelf ook op ziekenbezoek bij mensen thuis of in het ziekenhuis. Ze bezoekt al 50 jaar zieken namens de Hervormde Vrouwen Dienst (HVD), waarvan 20 jaar als coördinator van het ziekenbezoek.

1958 – 1963 Kinderjuffrouw bij vier kinderen familie Wannink Hillergersberg
1962 – 1965 Verzorgster Hervormd Kinderhuis
1965 – heden HVD medewerkster
1980 – 1985 taal en bijles geven aan Vietnamese kinderen

De heer Frans Vreugdenhil uit Zwijndrecht: (Lid in de orde van Oranje Nassau):
De heer Vreugdenhil is actief lid van de Schietsportvereniging Als 't Moet. Al sinds 1973 is hij lid en verricht en verrichtte hij allerlei functies binnen de vereniging. Zonder de inzet van de heer Vreugdenhil was er geen schietsportcentrum van dit niveau van de grond gekomen.

1973 – heden Lid van Schietsportvereniging Als 't Moet
1981 – 1983 Penningmeester Schietsportvereniging Als 't Moet
2010 – heden Bestuurslid, in de functie van Algemeen Adjunct, van Schietsportvereniging Als 't Moet
1980 – 2014 Wedstrijdleider regionale wedstrijden
2009 – heden Beheerder accommodatie Schietsportcentrum Drechtstreek

De heer Cornelis Johannes Schot uit Zwijndrecht: (Lid in de orde van Oranje Nassau)
De heer Schot is een veelzijdig man die zich op allerlei fronten heeft ingezet voor de samenleving. Ook op dit moment nog geeft hij leerlingen van groep 7 en 8 voorlichting over Binnenvaart. Daarnaast vervulde en vervult hij vele functies.

2004 – 2010 Secretaris van de Watersportvereniging Zwijndrecht (W.S.V.)
2005 – heden diverse functies bij Shantykoor De Brulboei
1961 – heden Bestuurslid VVE Maasplein 4 t/m 56
1998 – heden Vrijwilliger en archivaris Vereniging de Binnenvaart
2004 – 2007 Bewonerscommissielid Stichting Leefomgeving Veerplein
De heer Schot is sinds 2005 gepensioneerd, heeft van 1984 tot 2005 als scheepvaart verkeersleider bij Rijkswaterstaat gewerkt.

Tijdens Bijzondere Gelegenheden zijn 3 onderscheidingen verstrekt:
- op 10 oktober 2015 mevrouw L. (Leny) Beerentemfel- de Voogd van der Straaten,
- op 11 december 2015 de heer P. (Peter) Opmeer
- op 13 februari 2016 de heer R.H.C. (Richard) Bolier. De heer Bolier is helaas inmiddels overleden.

De gedecoreerden (v.l.n.r.): Andries Bakker, Annie van de Ruit-den Dikken, Jaap Boer, Kees den Bouw, Frans Vreugdenhil, Rie van der Plank-van Wijnen, Jo Reedijk, burgemeester Schrijer, Ineke Tempelaar, Pieter Kruijsifix, Piet de Rijke en Cor Schot.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.