Mussenhotel als tijdelijke voorziening in de Paulus Potterstraat

09 juni 2020

ZWIJNDRECHT - Bewoners van de omgeving Paulus Potterstraat vroegen zich al af wat er nu geland was in de tuin van één van de leeg staande woningen in de straat. Er wordt daar druk groot onderhoud gepleegd aan de woningen.

Er worden nieuwe kozijnen geplaatst, geïsoleerd en er komen zelfs zonnepanelen op de woningen van Trivire. Maar wat het nieuwe bouwwerk was ,was voor velen een vraag. Je zal het maar in je achtertuin hebben was een opmerking van een bewoner, krijg je dan huurverlaging? Bij het aanschouwen van het object had dit er alle schijn van dat dit een mussenhotel betreft.

Bij navraag bij de aannemer en de Trivire bleek dit te kloppen. In de gemeenteraad was er in een verleden al aandacht gevraagd voor de mussen die steeds minder plek hadden om te verblijven. Trivire lichtte toe dat sinds de invoering van de Europese wetgeving in 2017 zij verplicht zijn om ecologisch onderzoek te doen voorafgaand aan grote ingrepen in wooncomplexen.

Bij het uitblijven van dit onderzoek en aanvragen bij de omgevingsdienst kunnen hier boetes voor uitgeschreven worden. Een ecoloog inventariseert eerst de soorten dieren die leven in de gebieden die voor het groot onderhoud in aanmerking komen. Daarnaast wordt er na die inventarisatie gekeken wanneer er specifieke werkzaamheden uitgevoerd kunnen worden.

Behalve voor de mussen worden er zo ook voorzieningen aangebracht voor zwaluwen, vleermuizen en is er oog voor alles wat in de ecologie van de omgeving waar rekening mee gehouden moet worden. Niet bij ieder project duikt een mussenhotel op maar wordt nadrukkelijk wel rekening gehouden met de natuur en worden daar voorzieningen voor getroffen.

Dat dit niet zonder kosten is bleek wel bij navraag naar dit project. Het onderzoek en de voorziening brengen in dit specifieke onderhoudsproject wel honderdduizend euro aan meerkosten met zich mee. Het bewust negeren van zoiets kan dan wel leiden tot een gevangenisstraf voor de bestuurder van Trivire.

Dat dit niet de overweging is om de voorzieningen te plaatsen is wel duidelijk maar dat de kosten fors gestegen zijn sinds de verplichting vanaf 2017 is duidelijk, van een paar honderd euro naar de honderdduizend euro voor alle kosten inclusief de voorzieningen.

Op deze manier wordt er op een positieve manier bijgedragen aan een gezonde eco-structuur die in dit gebied in de afgelopen zeventig jaar is ontstaan. Het mussenhotel is een tijdelijke infrastructuur tot de werkzaamheden gereed zijn.

De nieuwe bewoner hoeft dus niet te leven met een paal in zijn tuin net als de buren die ineens dit bouwwerk rondom zich heen zagen verrijzen. Positief nieuws dus voor mens en dier.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.