Zwijndrechtse verzetsstrijder Jeanne Berkelaar krijgt een plantsoen naar haar vernoemd

ZWIJNDRECHT / DORDRECHT - Op 26 maart 2025 werd er in Dordrecht een straatnaambord onthuld voor de koerierster en verzetsstrijder Jeanne Berkelaar. Deze Zwijndrechtse verzetskoerier kreeg als achtste een eigen straatnaam op de Dordtse begraafplaats, het Essenhof.
Bij die onthulling waren raadsleden uit Zwijndrecht en Dordrecht aanwezig. Chris Moorman was de enige vertegenwoordiger uit Zwijndrecht en luisterde aandachtig, zoals wij destijds schreven.
Hij nam tijdens de raadsvergadering van dinsdag 8 april 2025 dan ook actie op deze onthulling met het maken van een motie om de naam van Jeanne Berkelaar ook in Zwijndrecht een plek te geven. In de motie deed hij het verzoek om bij een nieuwe ontwikkeling, bijvoorbeeld in de verzetsheldenbuurt, haar naam hieraan te verbinden of anders net zoals in Dordrecht op de begraafplaats een plek te vinden passend bij haar werk.
In de motie verwees hij ook naar een eerdere motie die op 16 maart 2021 werd aangenomen. Die motie ging over het toekennen van meer vrouwennamen aan straten. De vraag naar een plek voor Jeanne Berkelaar werd mede geplaatst bij het moment van viering van tachtig jaar vrijheid.
De motie werd mede ingediend door de VVD, ZPP en GroenLinks. Bij het indienen vroeg Chris Moorman aan voorzitter Leon Anink om eerst het college middels de wethouder te laten reageren. Mevrouw Sabine Schipper vroeg echter eerst het woord en kreeg dat.
Zij refereerde nogmaals aan de ingediende motie uit tweeduizend eenentwintig en wees er op dat tot op heden geen uitvoer was gegeven aan de motie. Zij sprak haar steun uit voor het benoemen van een plek voor Jeanne Berkelaar maar wees er op dat het wel ernstig gesteld is met slecht één naam van een vrouw, naast die van het koningshuis, in heel Zwijndrecht.
Wethouder Kreukniet reageerde positief op de motie en deed drie opties aan de hand waar het mogelijk is om de koerierster verzetsstrijdster te eren. Eén optie was een plantsoen vlakbij de woonplek van Jeanne Berkelaar, waarbij een plantsoen naar haar vernoemd wordt. Iets wat nog redelijk snel te realiseren was zoals hij dat besproken had met de straatnaamcommissie. Fred Loos vroeg bij interruptie aan hem of de raad mocht weten wie die mensen zijn die de commissie vormen.
Burgemeester Anink vroeg aan de raad of er nog tijd nodig was om de keuze te maken uit de drie opties maar die bleek niet nodig. Op voorstel van Laurens Kleinjan kregen de dames in de raad de kans om de keuze kenbaar te maken. Vanuit alle fracties spraken de dames zich unaniem uit voor het plantsoen. Laurens Kleinjan sprak namens hun commissielid Liesbeth van Utrecht ook die locatie uit.
Na deze positieve uitslag werd tevens de suggestie gedaan om voortgang te houden met het benoemen van vrouwennamen op deze manier van plantsoenen of bij nieuwe straten en het vrouwencontigent uit de raad de straatnaamcommissie adviseren over vrouwennamen.
Met de viering van tachtig jaar vrijheid zal de plaatsing van het straatnaambord zo spoedig mogelijk worden uitgevoerd.
Fotograaf: Wim van de Pol.