Zwijndrecht: pilotgemeente in bestrijding energiearmoede
ZWIJNDRECHT - Milieu Centraal lanceert vandaag het Energiehulpnetwerk om energiearmoede onder huurders in Nederland aan te pakken. Zwijndrecht is de komende tijd één van de drie pilotgemeenten in om de aanpak te testen. Dit meldt de voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal in een persbericht.
400.000 huishoudens energiearmoede
Energiearmoede is de situatie waarin huishoudens moeite hebben met de energierekening betalen eventueel in combinatie met een hoog energieverbruik en/of in een achterstallig onderhouden woning leven met tocht, vocht en slechte (technische) installaties.
Uit onderzoek uitgevoerd door TNO blijkt dat ongeveer 400.000 huishoudens met energiearmoede kampen, 88% daarvan zijn huurders. Vanwege bijvoorbeeld schaamte, wantrouwen of moeite hebben met het accepteren van hulp, bereikt de energiehulp waar zij recht op hebben zoals het Noodfonds hen vaak niet.
Aanpak: vertrouwde kring
Daarnaast sluiten gebruikelijke energiebesparingstips niet altijd aan op de verschillende culturele gewoonten en gebruiken. Om die reden zet Milieu Centraal in op een inclusievere benadering via mensen en organisaties uit de ‘vertrouwde kring’ van de huurder. Denk hierbij aan buren, voedselbankmedewerkers, sportschooltrainers, lokale caféhouders, buurthuisvrijwilligers en bekenden van de moskee en de kerk. Zij hebben vaak wel het vertrouwen van de doelgroep. In de vertrouwde kring bevinden zich mensen die huurders in energiearmoede juist als geen ander kunnen bereiken met de energiehulp die er voor hen beschikbaar is.
Samen met de vertrouwde kring en verbinders uit meerdere culturen, ontwikkelde Milieu Centraal onder meer inzichten hoe mensen nog beter bereikt kunnen worden en praktische hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld de video ‘Wat is energiehulp’ en de zoektool ‘Vind jouw energiehulp’. Beide tools zijn cultuursensitief qua beeldvoering en toegankelijk in zeven talen.
Andere pilotgemeenten
Naast Zwijndrecht, werken ook organisaties in de gemeente Arnhem en Apeldoorn mee aan pilots waarin deze ‘vertrouwde kring’ benadering wordt toegepast. Het Energiehulpnetwerk is opgezet met steun van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) en bereikt momenteel ruim 200 aangesloten gemeenten en 230 organisaties. Voor meer informatie, zie www.energiehulpnetwerk.nl.